Kolinda Grabar-Kitarovici, preşedintele Croaţiei, apariție scandaloasă într-o imagine, în luna martie

20 Iul 2018

După ce-a captivat aproape întreaga planetă, la Cupa Mondială din Rusia, în jurul Kolindei Grabar-Kitarovic, se menține o atenție deosebită din partea media, care încearcă să facă o delimitare clară între realitate și fabulațiile apărute pe seama președintelui croat.

  • Kolinda Grabar-Kitarovici, preşedintele Croaţiei, apariție scandaloasă într-o imagine, în luna martie

Pentru mulți, Kolinda Grabar-Kitarovic întruchipează idealul președintelui, cel pe care și l-ar fi dorit să conducă destinele propriei țări.

Potrivit BBC, convingerile politice ale lui Kitarovici şi ale partidului din care provine, Uniunea Democrată, sunt unele conservatoare şi împotriva imigrării, de unde şi catalogarea sa drept xenofobă de către organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului din Croaţia, dar şi de Uniunea Europeană. 

În plus, și mai grav, în luna martie, Kitarovici ar fi apărut într-o imagine în care avea alăturat un steag ustaș - organizația nazistă croată, din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, în care susținea măsurile anti-imigraționiste, care propuneau inițierea unor legi care să-i pedepsească chiar și pe cei care le-ar fi acordat ajutor umanitar imigranților. 

*Ca dovadă a profilului său tradiţionalist, e mult mai preocupată de croaţii care au emigrat din propria ţară decât faţă de imigranţi, care sunt mult mai puţini.

Ea crede că poporul croat e prea pesimist, iar în consecinţă, vrea să profite de succesul avut de echipa naţională de fotbal pentru a înlocui atmosfera pesimistă cu una optimistă.

Totuşi, fiind de partea forţelor naţionaliste şi, uneori, sexiste ale societăţii, acest fapt n-a încurajat liberalizarea societăţii croate, ceea ce era parte a ascensiunii ţării spre Uniunea Europeană (înainte de 2013)”, i-a făcut o scurtă descriere președintelui croat, pentru BBC, Dejan Jovici, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Zagreb.

.

SHARE