Emmanuel Macron - România: o țară pe care 'unii' încearcă să o deturneze spre 'o democrație iliberală' și pe care Iohannis se străduiește să o țină în Europa

16 Apr 2018

La un an de la preluarea mandatului, președintele francez Emmanuel Macron a acordat un interviu în care a oferit și propria percepție despre scena politică europeană, amintind și despre ”unii din România” care intenționează să ducă țara pe drumul democrației iliberale, din Ungaria și Polonia. 

  • Emmanuel Macron - România: o țară pe care 'unii' încearcă să o deturneze spre 'o democrație iliberală' și pe care Iohannis se străduiește să o țină în Europa

”În Europa se ridică aşa numitele democraţii iliberale. Eu văd în Europa democraţii în care oamenii au obosit. Li se spune că nu pot exista reforme, rămân ataşati de lucruri. Democraţii care se obişnuiesc cu slăbiciunea, cu nedreptatea şi inegalităţile, cu furia. Acestea fac să crească populismul care le denunţă moral, dar care nu atacă cauzele. 

Şi de celalaltă parte sunt democraţiile iliberale, care spun: Oamenii aceia sunt slabi, hai să nu mai respectăm democraţia, să scăpăm de independenţa magistraţilor. Polonia, Ungaria, unii în România - şi salut acum munca preşedintelui român care nu îşi lasă ţara din mână... Aceste tendinţe sunt în urcare peste tot în Europa”, a afirmat Macron în interviul acordat BFMTV. 

Macron a vorbit și despre Ungaria lui Viktor Orban - ”Iau Europa aşa cum e. Putem să o plângem. O plâng şi eu, ca şi dumneavoastră. Nu împărtăşesc nimic din valorile lui. Dar este acolo, este ales.”

SHARE