Povestea dramei medicului australian care participat la salvarea copiilor blocați în peștera din Thailanda

12 Iul 2018

Operațiunile de salvare a celor 12 copii și a antrenorului lor de fotbal, blocați într-o peșteră thailandeză, au avut un final fericit, cei 13 fiind acum la spital, în îngrijirea medicilor, în afara oricărui pericol.

  • Povestea dramei medicului australian care participat la salvarea copiilor blocați în peștera din Thailanda

Bucuria salvatorilor a fost umbrită de două momente.

Primul a fost moartea unui scafandru, fost Navy Seal, care s-a oferit voluntar pentru a participa la operațiunile de salvare. Scafandrul a rămas fără oxigen, din păcate, și a decedat în urma hipoxiei.

Decesul său a schimbat modul în care au fost coordonată operațiunea de salvare. În plus, pentru prima dată s-a realizat cât de periculos este drumul pe care îl aveau de parcurs până la salvarea celor 13 persoane blocate în peșteră.

Cel de-al doilea moment tragic s-a produs marți seara, la câteva ore după finalizarea operațiunilor de salvare, și îl are protagonist pe medicul australian Richard Harris.

Medicul se afla  în vacanță în Thailanda în momentul în care s-a produs evenimentul și s-a oferit voluntar fără să stea prea mult pe gânduri.

Anestezist de proferie, Harris este pasionat de scufundări, speologie și fotografie. Medicul a stat alături de copii timp de trei zile, chiar în locul în care aceștia își găsiseră adăpost, i-a evaluat și a decis ordinea în care trebuie scoși, în funcție de starea fiecăruia dintre ei.

Richard Harris este ultima persoană care a părăsit marți peștera din Thailanda. În condiții grele, având în vedere că, imediat după ce ultimul copil a fost scos din adâncuri, pompele au cedat și nivelul apei din grotă a crescut.

Cei care au lucrat alături de Harris în această misiune de salvare i-au lăudat eforturile și au accentuat cât de importantă a fost contribuția acestuia la succesul misiunii și la păstrarea în siguranță a celor mici.

Ajuns în siguranță la tabăra de campare a salvatorilor, Harris a primit vestea că tatăl lui încetase din viață atunci când se afla în grotă.

”În numele întregii echipe de salvare, vrem să-i transmitem condoleanțele noastre și trebuie să vă spun cât de recunoscător îi sunt. Fără el, această operațiune, nu cred că ar fi fost un succes”, a declarat comandatul misiunii de salvare, Narongsak Osotthanakorn.

SHARE