Bloomberg. Americanii panicați, mingea dăruită de Putin lui Trump conține un cip care poate transmite informații pe telefon

26 Iul 2018

Americanii se tem de un al troian sau de drobul de sare, sau doar vor să creeze puțină atmosferă în jurul mult prea cordialelor releții dintre Trump și Putin...

  • Bloomberg. Americanii panicați, mingea dăruită de Putin lui Trump conține un cip care poate transmite informații pe telefon

Astfel, Bloomberg informează că mingea de fotbal dăruită de președintele Vladimir Putin omologului său american, la summit-ul din Finlanda, conține un cip care se poate conecta la dispozitivele mobile aflate în vecinătate și care, modificat, ar putea fi  fi folosit pentru a transmite informații stocate pe telefoanele mobile aflate în apropierea sa. 

Potrivit sursei citate, mingea, ca și toate cele folosite la Cupa Mondială din Rusia, are inserată din procesul de fabricație un chip care folosește tehnologia NFC - Near Field Communication, cumva similară modului în care se fac plățile contactless.

Conform producătorului baloanelor, Adidas, chipul a fost introdus din considerente publicitare, lucru evidențiat și de prezența logo-ului companiei producătoare pe minge, și permite fanilor accesul la informații despre competiții, la clipuri video, prin apropierea dispozitivelor mobile.

Adidas a declinat orice comentariu despre posibilitatea ca acest chip să reprezinte un vector al unui posibil atac cibernetic rusesc, evidențiind că nu există nicio vulnerabilitate care să poate fi folosită în acest sens - conform producătorului, parametrii criptați ai chip-ul nu pot fi șterși sau rescriși.

”Procesul de verificare prin care trec toate cadourile primite de președinte a fost aplicat și balonului, Nu vom comenta nicio speculație făcută pe această temă, a răspuns unei solicitări pe email din partea Bloomberg, secretarul de presă al Casei Albe. De asemenea, Casa Albă a declinat răspunsul și la întrebările privind identificarea unor modificări aduse bășicii de fotbal și nici care este locul în care ea a fost depozitată.

În principiu, un astfel de atac cibernetic ar fi posibil, existând un precedent, petrecut în 2015, în care un inginer a utilizat tehnologia chipului NFC pentru a trimite o cerere de accesare unui link către un telefon cu sistem de operare Android, aflat în vecinătate, acceptată de utilizatorul acestuia, care a condus la instalarea unui program malware.

”Depinde de slăbiciunea președintelui.Trump ar trebui să ignore multiple avertizări de securitate și să instaleze în mod voluntar un program malware pe dispozitivul său”, a declarat pentru Bloomberg un expert în securitate cibernetică german, Linus Neumann, purtător de cuvânt al Chaos Computer Club, organizație care se ocupă de vulnerabilitățile in sistemele cibernetice ale guvernului federal și al băncilor germane.

SHARE