Prima Doamnă a Statului Islamic: Am făcut copii cu un singur motiv - să fie luptători pentru Allah! - video

06 Noi 2017

”Visam să avem pământul nostru, să întemeiem o familie şi să ne creştem copiii, să devină asasini şi să se alăture jihadului“, își dezvăluie Tania Georgelas visul trăit alături de soțul său John, într-un interviu pentru The Atlantic.

  • Prima Doamnă a Statului Islamic: Am făcut copii cu un singur motiv - să fie luptători pentru Allah! - video

”Am crescut înconjurată de rasism. Am avut vecini răi, care ne spărgeau ferestrele. Simţeam că nu fac parte din această lume şi căutam o cale de răzbunare“, își aduce aminte Tania despre copilăria ei, trăită într-un cartier din nord-vestul Londrei. 

Punctul de inflexiune în radicalizarea ei islamică s-a petrecut cu ocazia atentatelor teroriste din New Yok, în 11 septembrie 2001.

”Aveam 17 ani când am urmărit turnurile gemene prăbuşindu-se. A doua zi, la şcoală, i-am spus prietenei mele: «Nu e îngrozitor ce s-a întâmplat?» «Oare chiar e?», mi-a răspuns. Acela a fost momentul care m-a convins să devin jihadistă“, spune Tania. 

Câţiva ani mai târziu, în timpul unei manifestații de protest faţă de războiul din Irak, cineva i-a dat adresa unui site musulman de matrimoniale, unde, printre chipuri, nume și idei, și-a întâlnit viitorul soț. 

John, un texan care provenea dintr-o familie creştină bogată şi care începuse să consume droguri încă din adolescenţă, a abandonat şcoala şi s-a convertit la Islam, la fel, la scurt timp după tragedia petrecută în 11 septembrie 2001. 13 ani mai târziu, a devenit ofiţer de rang superior al Statului Islamic.

Cei doi s-au căsătorit şi în 2013 au plecat spre Siria, cu gândul de a-și împlini visul și de a deveni o familie de războinici în slujba jihadului. 

”John voia să meargă în Siria, dar i-am spus că nu sunt gata pentru asta. Nu acum, cât sunt copiii mici“, îşi aminteşte ea.

În ciuda acestei rețineri, până la urmă au plecat, chiar dacă aveau deja trei copii şi Tania era gravidă cu al patrulea - ”Am făcut copiii cu un singur motiv: ca ei să-l slujească pe Allah ca musulmani, ca mujahedini“.

Familia a călătorit cu autobuzul spre Siria şi s-a stabilit în vila abandonată a unui general sirian din oraşul A'zaz. Nu existau ferestre, nu curgea apă şi aveau o provizie limitată de alimente.

În câteva zile, Tania şi copiii s-au îmbolnăvit, aşa că după câteva săptămâni şi-a părăsit soţul. Surprinzător, având în vedere ce se ştie despre modul în care îi tratează Statul Islamic pe cei care dezertează, John a fost de acord ca soţia lui să plece. 

Tania a ajuns întâi în Turcia, după ce s-a strecurat printr-un gard de sârmă ghimpată. De acolo, a fost salvată de socrii ei şi adusă în Texas, unde a obţinut divorţul şi s-a întors la căutat un nou soț în mediul online. 

”Am scris că am patru copiii, că soţul m-a părăsit pentru a devenit următorul Osama bin Laden şi am primit 1.300 de răspunsuri“, spune Tania. 

În acest fel și-a întâlnit şi actualul iubit, Craig, un IT-ist. Tania spune că acum vrea să se alăture unui program de deradicalizare, prin care să-i ajute pe foştii terorişti să redevină ființe umane.

”Mulţi mă consideră ghinionistă, dar eu văd jumătatea plină a paharului. Sunt în viaţă, am scăpat din Siria, iar copiii mei sunt sănătoşi, fericiţi şi inteligenţi. Sunt mulţumită“, declară Tania. 

Există destule rețineri privind ruperea legăturilor cu fostul soţ ei şi cu ideologia islamistă radicală. După ce a părăsit Siria. O dovadă în aceste sens este faptul că Tania a intrat pe un site pe care soţul ei îl folosea pentru a-şi posta ideile extremiste şi a apreciat un articol publicat de acesta, înainte ca site-ul să fie închis, potrivit Daily Mail.

De altfel, într-o postare pe Facebook, Tania a scris că încă este îndrăgostită de John. ”Însă m-am săturat să fiu împinsă peste limite şi să mi se spună că sunt puternică. Îmi vreau soţul înapoi, dar nu în condiţiile astea“. 

Jurnalistul The Atlantic Graeme Wood susţine că în timpul interviului Tania nu a susţinut niciodată violenţa şi nici nu a părut să regrete decizia de a-l lăsa pe John în Siria. ”Există semne - nu de violenţă, ci un efect permanent al spălării creierului ei jihadist“, a precizat jurnalistul, dând exemplu un comentariu al Taniei care a spus că ”musulmanii şiiţi nu sunt musulmani cu adevărat“.

”Nu a spus niciodată că vrea să se întoarcă în Siria, dar s-a lamentat că atât de mulţi adepţi ISIS sunt bombardaţi «doar pentru că vor să trăiască sub un califat», a scris Graeme Wood. 

Despre fostul ei soţ, care vrea să moară pentru viziunea sa asupra unui califat musulman, Tania spune că ”el a crezut că ceea ce făcea era pentru binele suprem. Nu pot decât să-l iubesc. Nu ştiu cum să inhib acest sentiment“.

«Am făcut copii ca ei să-l slujească pe Allah ca mujahedini»

Prima Doamnă ISIS. m făcut copii cu un singur motiv: să fie luptători pentru Allah

SHARE