Ar trebui să-mi cer scuze pentru că sunt orb? Strada: DA! - video

18 Ian 2018

Amit Patel est un doctor londonez, în vârstă de 37 de ani, care a avut neșansa ca în urmă cu cinci ani să rămână fără vedere, din cauza unei operații nereușite de corectare a corneei, corpul său refuzând transplantul, în mai multe intervenții chirurgicale.

  • Ar trebui să-mi cer scuze pentru că sunt orb? Strada: DA! - video

Pentru a demonstra abuzurile comise de noi, cei sănătoși, doctorul a montat o cameră GoPro câinelui său, Kika, un câine special antrenat pentru a însoți persoanele cu handicap de vedere, care i-a salvat viața, în momentul în care un șofer a trecut pe culoarea roșie a semaforului.

Amit Patel călătorește în fiecare zi cu metroul și spune că este ignorat de personalul ce deservește acest mijloc de transport, atunci când ajunge în locuri cu care nu este familiarizat.

"Kika stă tot timpul în stânga mea, așa că blocăm urcarea pe scara rulantă de la metrou. Deși le rămâne suficient spațiu să treacă pe lângă mine, oamenii mă lovesc, dar, nu-i așa, e distractiv să-ți bați joc de un om fără vedere. Kika se sperie uneori și nu mai vrea să urce pe scările rulante timp de câteva zile", se plânge Patel.

"Uneori călătoresc alături de fiul meu în vârstă de patru luni și am nevoie să mă așez. Strig destul de tare - "Kika, găsește-mi un scaun", nimeni nu se sinchisește. Soția chiar mi-a spus că într-una din aceste situații o doamnă avea bagajele așezate pe scaunul alăturat celui pe care stătea", povestește doctorul.

"Sunt șoferi de taxi care deși mă văd nu opresc, uneori personalul de la metrou spun că nu m-au remarcat, când cu siguranță au făcut-o. Oamenii se îndreaptă direct spre mine, evitându-mă în ultimul moment, o ating și o distrag pe Kika", relatează în continuare Patel.

"Cea mai neplăcută situație este atunci când aud în urma mea comentariile negative. Oamenii sunt atât de necivilizați și de aroganți, cred că pot face tot ceea ce doresc. Într-o zi o doamnă chiar a spus că ar trebui să-mi cer scuze pentru că blochez atâta lume în spatele meu. Am întrebat-o dacă ar trebui să-mi cer scuze pentru că sunt orb, și a spus DA", spune Patel.

"Pierzându-mi vederea mă simt foarte singur. Atunci când călătoresc cu transportul în comun mă simt ca un băiețel speriat în colțul încăperii. Uneori mă întreb cine este persoana cu adevărat oarbă, eu sau cei ai căror ochi sunt lipiți de ecranele telefoanelor mobile", concluzionează doctorul.

 

SHARE