Putin: România şi Ungaria, pe lista reconsiderării graniţelor stabilite de Al Doilea Război Mondial

03 Sep 2016

Într-un interviu acordat Bloomberg, Vladimir Putin a declarat că în cazul în care vor apărea inițiative privind reconsiderarea granițelor europene, ca rezultat al celui de-Al Doilea Război Mondial, Rusia este dispusă să discute acest subiect, precizând că în acest proces ar trebui să fie implicate și România, Ungaria şi Germania.

Vladimir Putin a acordat un interviu Bloomberg, la finalul întâlnirii sale cu premierul nipon Shinzo Abe, la Vladivostok. 

  • Putin: România şi Ungaria, pe lista reconsiderării graniţelor stabilite de Al Doilea Război Mondial

Principala idee pe care a ținut să o transmită Putin este aceea că Rusia respinge ideea cedării uneia dintre insulele Kurile, în schimbul unei intensificări a relațiilor economice cu Japonia.
"Nu ne vindem teritoriile, deşi problema tratatului de pace cu Japonia este crucială şi ne-ar plăcea să găsim o soluţie cu prietenii noştri japonezi. Este vorba de căutarea unei soluţii care să permită fiecărei părţi să nu sufere vreun prejudiciu, să nu se simtă nici câştigătoare, nici perdantă", a răspuns Putin, întrebat dacă Rusia, afectată din punct de vedere economic de sancţiunile occidentale, ar fi pregătită să renunţe la una dintre insulele aflate în dispută cu Japonia, în schimbul dezvoltării relațiilor economice cu această țară. 

"Tratatul de pace cu Japonia este desigur extrem de important pentru noi și am dori să ajungem la o soluționare a acestei dispute alături de prietenii noști japonezi. A existat un tratat semnat de ambele părți în 1956, și, în mod surprinzător ratificat atât de Sovietul Suprem al URSS, cât și de Parlamentul Japonez. După aceea, partea japoneză a refuzat să implementeze dispozițiile acestui tratat, după care la rândul ei Uniunea Sovietică l-a considerat lovit de nulitate", a mai declarat Putin, conform Russia Today.


"Am negociat cu Republica Populară Chineză timp de 40 de ani şi am reuşit în final să ajungem la un acord. O parte din teritoriu a fost atribuită Rusiei, iar altă parte Chinei. Există o diferenţă fundamentală între chestiunea legată de istoria Japoniei şi negocierile noastre cu China. Problema japoneză a rezultat din cel de-Al Doilea Război Mondial şi este stipulată în instrumentele internaţionale privind urmările celui de-Al Doilea Război Mondial, în timp ce discuţiile noastre cu omologii chinezi pe chestiuni legate de graniţă nu au nimic de-a face cu cel de-Al Doilea Război Mondial sau orice alt conflict militar", a precizat Putin refuzând să facă o paralelă între disputa teritorială avută de Rusia cu China și cea cu Japonia.  

Putin a răspuns apoi unei întrebări a jurnalistului John Micklethwait, care a ținut să precizeze că a făcut o glumă, privind disponibilitatea Rusiei de a discuta despre posibilitatea negocierii suveranității regiunii Kaliningrad, fostă enclavă germană la Marea Baltică, un alt trofeu teritorial al Uniunii Sovietice dobândit la finalul celui De-Al Doilea Război Mondial.

”Lăsând gluma la o parte, dacă cineva este dispus să reconsidere rezultatele de după cel de-Al Doilea Război Mondial, atunci putem discuta. Dar va trebui să discutăm nu doar despre Kaliningrad, ci şi despre estul Germaniei, oraşul Lvov - fostă parte a Poloniei, şi aşa mai departe. Şi apoi mai sunt şi Ungaria şi România pe această listă. Dacă cineva ține neapărat să deschidă această Cutie a Pandorei și să se confrunte cu ea, foarte bine, atunci să o facă!”,  a declarat Putin.

SHARE