Putin se așteaptă la noi atacuri chimice în Siria, pentru a justifica o nouă intervenție americană - video

11 Apr 2017

Vladimir Putin a declarat că Rusia deține informații conform cărora exista intenția provocării unor incidente similare atacului chimic din Idlib, care vor viza suburbiile Damascului, cu scopul de a discredita regimul condus de președintele Assad, informează rt.com.

  • Putin se așteaptă la noi atacuri chimice în Siria, pentru a justifica o nouă intervenție americană - video

"Avem informații din surse diferite despre faptul că astfel de provocări (atacul chimic de la Idlib - N.R.) - pentru că nu pot califica acest incident altfel - sunt pregătite să se producă și în alte zone din Siria, inclusiv în suburbiile din sudul Damascului. Au plănuit plasarea unor încărcături chimice în zonele vizate pentru a putea învinui guvernul sirian de lansarea unui nou atac", a declarat Putin în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o alături de Sergio Mattarella, președintele Italiei, în vizită la Moscova.

"Am discutat cu președintele Mattarella despre faptul că acest incident îmi reamintește de evenimentele produse în 2003, când reprezentanții SUA au probat, în Consiliul de Securitate al ONU, existența în Irak a unor arme de distrugere în masă. Pe baza acestei probe a fost lansată o camapanie militară în Irak, care a produs devastarea acestei țări, creșterea amenințării teroriste și apariția Statului Islamic", a mai declarat Putin în conferința de presă menționată.

"Ne dorim ca acest incident să fie cercetat în mod temeinic și în acest sens vom solicita ONU și comunității internaționale să invetigheze condițiile producerii atacului chimic de la Idlib. O decizie corectă în această criză poate fi luată doar după finalizarea unei anchete temeinice", și-a încheiat Putin discursul.

 

Pe 7 aprilie, Statele Unite au lansat 59 de rachete Tomahawk asupra unei baze aeriene guvernamentale din Siria. De acolo ar fi fost coordonat atacul chimic de săptămâna trecută, în care aproape 100 de civili au murit. 

Pe de altă parte, Casa Albă a avertizat regimul sirian că, dacă va folosi din nou arme chimice, riscă noi atacuri. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui american a spus şi că nu poate exista pace în Siria cu Bashar al-Assad la putere. Declaraţiile au fost făcute după ce Rusia şi Iran au declarat că vor răspunde cu forţă oricărei noi agresiuni.

Atacul american de vineri a fost primul îndreptat împotriva trupelor guvernamentale ale Siriei, de la începutul războiului civil din această ţară. A reprezentat, totodată, o schimbare extrem de rapidă de atitudine a administraţiei Trump faţă de regimul Assad, pe care-l vedea iniţial ca un ajutor în războiul împotriva grupării Stat Islamic. Atacul chimic de la începutul săptămânii a provocat, însă, această schimbare.

Decizia lui Donald Trump de a ataca direct regimul sirian a venit la mai bine de trei ani după ce Barack Obama a oprit în ultima clipă un raid similar, după ce Assad a folosit arme chimice împotriva propriilor cetăţeni. Atunci, preşedintele american a fost de acord cu un plan propus de Rusia, ceea ce a dat Moscovei iniţiativa în criza siriană.

Analiştii militari au spus că bombardamentul împotriva Siriei a fost un semnal şi pentru China, mai ales că a avut loc în timpul întâlnirii dintre Donald Trump şi Xi Jinping. Raidul a arătat că Statele Unite nu se tem să acţioneze unilateral, ceea ce oficialii de la Washington au ameninţat că vor face şi împotriva Coreei de Nord, dacă Phenianul va dezvolta în continuare arme nucleare.
 

SHARE