Motivele care l-ar fi împins pe un medic cunoscut de la Maternitatea Polizu din București să își ia viața la doar 59 de ani

Motivele care l-ar fi împins pe un medic cunoscut de la Maternitatea Polizu din București să își ia viața la doar 59 de ani

Doctorul Nicușor Brănescu, unul dintre cei mai apreciați medici de la Maternitatea Polizu din Capitalăă s-a stins din viață la doar 59 de ani după ce a încercat să se sinucidă cu o armă cu bile de cauciuc.

Nicușor Brănescu, doctor în Științe Medicalel, a fost medic primar obstetrică-ginecologie.

Despre dr. Brănescu, surse din spital afirmă că de câteva luni bune nu mai făcuse nicio consultație. Nu se simțea bine și încercase să-și rezolve problemele care îl apăsau.

Se pare că trecerea prin situația creată de pandemia de COVID-19  lăsase sechele, medicul suferind de atacuri de panică, existând informații că ar mai fi încercat o dată să își ia viața. De asemenea, se mai spune că și pierderea unei paciente l-ar fi dezechilibrat emoțional.

Vineri dimineață, medicul a fost găsit în casă de fiica sa în stare gravă, după ce se împușcase cu un pistol cu bile de cauciuc.

A fost transferat în stare gravă la spital, dar din păcate, cu toate eforturile colegilor săi, nu a mai putut fi salvat. Medicul avea o familie frumoasă. Era căsătorit de mai mulți ani cu o doctoriță și au împreună o fiică.

Vestea morții medicului ginecolog a întristat deopotrivă breasla medicală, dar și pacienții pe care i-a tratat de-a lungul carierei sale. Colegiul Medicilor din România a transmis un mesaj emoționant, pe pagina de socializare.

„Cu inimile îndurerate, transmitem cele mai profunde condoleanțe pentru pierderea Dr. Nicușor Brănescu. Suntem profund marcați de această veste tristă și ne unim în durerea familiei și a apropiaților în aceste momente de tristețe și grea încercare.

Cuvintele pot părea neputincioase în fața unei pierderi atât de mari. Dr. Nicușor Brănescu a fost o persoană extraordinară, dedicată profesiei medicale și iubită de pacienți și colegi deopotrivă.

Contribuția și eforturile sale în comunitatea medicală vor rămâne întotdeauna vii în amintirea noastră. În calitate de medic a fost o sursă de inspirație pentru mulți, salvând vieți și aducând alinare celor aflați în suferință”, se arată în mesajul postat de Colegiul Medicilor.

De asemenea, se face referire și la faptul că breasla medicală este una suprasolicitată în care stresul și epuizarea îi copleșesc uneori pe medici.

„Pasiunea, compasiunea și devotamentul său pentru sănătatea și bunăstarea pacienților vor rămâne o amintire puternică și o moștenire valoroasă.În aceste momente de tristețe, nu putem să nu reamintim impactul pe care activitatea zilnică îl are asupra fiecăruia dintre noi.

Suntem suprasolicitați, hărțuiți și, de prea multe ori, fără apărare. Rezultatul: stres și epuizare, o boală cu afectarea stării de sănătate fizice și mentale, și medici care recurg la gesturi fără speranță.

Astăzi, îi aducem un ultim omagiu Dr. Nicușor Brănescu. Acum nici o săptămână, am suferit pierderea colegei noastre din Iași, Dr. Carmina Schaas, care a decedat în timpul gărzii. Și nu sunt singurele situații. Sunt atât de mulți cei pe care i-am pierdut”.

„Profesia noastră este una nobilă, care ne permite să avem un impact semnificativ în viețile pacienților noștri și în societate. Cu toate acestea, responsabilitățile noastre crescute, resursele limitate și cerințele în continuă creștere ne pot aduce adesea în pragul epuizării.

Stresul cronic și epuizarea nu afectează doar bunăstarea noastră personală, ci și calitatea îngrijirii pe care o putem oferi pacienților noștri.

Ele pot conduce la o scădere a empatiei, la oboseală cronică și la probleme de sănătate pe termen lung. Instituțiile medicale și autoritățile pot și trebuie să se implice în gestionarea acestei situații care nu mai poate trena! Suntem o comunitate puternică și suntem aici unii pentru alții să ne sprijinim și să facem tot posibilul pentru a produce această schimbare, pentru noi și pentru pacienții noștri!”, a transmis Prof. Univ. Dr. Daniel Coriu, Președintele Colegiului Medicilor din România.