Scandal! Nestle, acuzat că a vândut apă de la robinet, în valoare de 900 de milioane de dolari pe an, sub numele unui brand premium

19 Aug 2017

Compania elvețiană Nestle este acuzată că a vândut, sub tutela produsului Poland Spring, apă de la robinet, în valoare de 900 de milioane de dolari pe an, în ultimii 10 ani, izvorul din care susţine că a  îmbuteliat apa, ar fi secat cu 50 de ani în urmă, informează Wall Street Journal.

  • Scandal! Nestle, acuzat că a vândut apă de la robinet, în valoare de 900 de milioane de dolari pe an, sub numele unui brand premium

Procesul, iniţiat în statul Connecticut, acuză că presupusa "100% apă naturală de izvor", aşa cum scrie pe eticheta Poland Spring, este de fapt apă chioară, de la robinet, care nu îndeplineşte condițiile impuse pentru comercializare de autoritățile federale americane.

De asemenea, în dosarul înaintat instanței se precizează că izvorul Poland Spring a secat în urmă cu aproximativ 50 de ani.

Drepturile asupra izvorului din Maine, a fost cumpărat de Perrier în 1980 şi a trecut în custodia Nestle când gigantul a achiziţionat compania franceză, în 1992.

În cele 325 de pagini ale documentului prin care a fost intentat procesul, reclamanţii susţin că Nestle a vândut în tot acest timp apă de la robinet purificată, nu "apa de izvor care simbolizează puritate şi înaltă calitate, impunând preţuri premium", apa Poland Spring constituind "o fraudă colosală, promovată împotriva consumatorilor americani".

În proces se susţine că apa nu este în conformitate cu reglementările FDA care menţionează că apa trebuie să provină din izvorul respectiv sau din alte zone care alimentează respectiva sursă de apă.

Nestle menţionează opt izvoare diferite ca surse pentru apa Poland Spring dar reclamanţii spun că nu există dovezi că şase dintre aceste izvoare ar exista în realitate şi că celelalte două au secat în urmă cu mai bine de 50 de ani.

Nestle a respins acuzaţiile, declarând că nu au nicio bază reală şi că reprezintă doar o încercare de a manipula sistemul legal pentru câştiguri personale.

Poland Spring a fost obiectul și unui alt proces, în anul 2003, tot în Connecticut. Acuzaţiile susţineau că specialişti angajaţi de Nestle au găsit o cale de a ocoli legea, şi că izvorul este situat deasupra unei foste ghene de gunoi şi sub un sit unde erau colectate ilegal excremente umane.

Deşi a negat acuzaţiile şi atunci, Neste a fost de acord să doneze spre asociaţii caritabile, aproape 10 milioane de dolari în următorii cinci ani.

În concluzie, se poate spune că orice comerciant, inclusiv cei de produse alimentare, nu au nicio reținere atunci când vine vorba de mărirea profitului și că doar Dumnezeu și inginerii chimiști știu ce tâmpenii băgăm în noi, gândind că o facem cât se poate de sănătos...

SHARE