Moartea care a revoltat Italia! S-a sinucis din cauza unui video viralizat pe internet

11 Noi 2017

După două încercări nereușite de a se sinucide, o italiancă - Tiziana Cantone, în vârstă de 31 de ani -  a reușit să-și curme viața, după ce s-a luptat timp de un an de zile să șteargă de pe internet un material video în care apărea făcând sex în mod explicit și care se răspândise în mod viral pe rețelele de socializare.

  • Moartea care a revoltat Italia! S-a sinucis din cauza unui video viralizat pe internet
    Tiziana Cantone, victima abuzurilor online

Din nefericire, în 2015, Tiziana a fost trădată de amicii în care avea încredere, cărora le trimisese - de ce oare, numai ea poate ști - o înregistrare video în apărea făcând dragoste cu un bărbat. Clipul a fost urcat pe internet în 2015 răspândindu-se prin intermediul rețelelor de socializare extrem de rapid, ajungând să fie distribuit chiar și pe site-urile pentru adulți. 

Tiziana a fost nevoită să înfrunte singură numeroasele comentarii batjocoritoare și parodii video ce o aveau ca subiect, uneori fiindu-i folosit chiar numele. Expresia "Filmezi? Bravo", pe care a rostit-o în debutul clipului, a devenit celebră în mediul online, fiind imprimată pe tricouri, huse de telefon mobil și alte obiecte.

Unele comentarii din mediul online răspândeau chiar ideea că filmulețul a fost răspândit chiar cu acordul său, reprezentând un prim pas spre popularizarea ei ca interpretă în filme pentru adulți.

Notorietatea negativă pe care o avea a făcut-o pe Tiziana Cantone să se mute și chiar să-și schimbe numele, dar nu a fost îndeajuns pentru a-și recăpăta echilibrul în viață. La solicitarea sa, instanța a hotărât ca materialul video să fie șters de pe toate mediile pe care fusese publicat, inclusiv de pe Facebook, dar în același timp, Tiziana a fost obligată să plătească cheltuielile de judecată în valoare de 20.000 de euro, o insultă finală, consideră presa italiană.

Opinia publică italiană a receptat vestea morții Tizianei Cantone cu rușine și indignare, sinuciderea sa generând numeroase dezbateri în legătură cu efectele pe care le produc abuzurile comise în mediul online și care provoacă drame pentru cei a căror viață personală este expusă publicului.  

"Guvernul nu poate face multe. Este în principal o bătălie culturală, socială, dar și politică. Trebuie să facem tot ce putem. Cred că violența împotriva femeilor nu este un fenomen ce nu poate fi eradicat", a declarat premierul italian Matteo Renzi.

Ca un gest de supremă impietate față de memoria sa, până și înmormântarea Tizianei Cantone a fost transmisă în direct de posturile tv italiene. 

Familia sa a cerut dreptate și oprirea condamnării publice. "Sper ca justitia sa-si faca treaba pentru ca moartea ei sa nu fie in zadar", a fost reacția familiei, care așteaptă finalizarea anchetei deschise de procuratură împotriva a patru bărbați, considerați vinovați de răspândirea materialului video.

SHARE