Ce cred străinii despre noi, românii. Un polonez: Te trage «curentul», chestie cu specific românesc

03 Dec 2017

Un exercițiu simplu și curat despre cum ne văd ceilalți, străini de România, cu bune, dar mai ales cu rele. Fără patimă și fără angoase. Când ne simt departe de ceea ce reprezintă pentru ei normalitatea, ce-i face să se simtă stingheri atunci când văd că noi tratăm altfel problemele.

  • Ce cred străinii despre noi, românii.  Un polonez: Te trage «curentul», chestie cu specific românesc

"A fost foarte ciudat să văd cum oamenii dădeau bacșiș după ce se tundeau. La mine în țară ai o listă de prețuri și plătești cât scrie acolo. Ar fi puțin ciudat să le las bacșiș frizerilor, dar cred că nu s-ar plânge dacă aș face lucrul acesta. Românii dau bacșiș tuturor, frizerului, taximetristui, la cosmetician. În Polonia, și cred că în multe alte țări, bacșișurile se dau numai la restaurant.

Pâinea însoțește orice fel de mâncare al românilor. M-a surprins să văd cum supe, preparate cu carne și multe altele se mâncau cu pâine. Și în Polonia avem mâncăruri care se consumă cu pâine, dar nu la fel de multe ca aici. Cea mai ciudată situație întâlnită în România a fost atunci când am văzut cum până și piureul de cartofi se mănâncă cu pâine. 

Cred că românii nu se invită unii pe alții la ei acasă, preferă să se întâlnească în oraș. Acasă, în Polonia, tinerii se adună întâi în casa unuia dintre prieteni, beau ceva și de abia după aceia ies în oraș sau în club. Atunci când invit prietenii români la mine acasă, reacția lor este de parcă nu au mai vizitat un prieten, să bea ceva, de prin adolescență

 O altă ciudățenie întâlnită în România este «curentul», o chestie cu specific românesc. Nimeni nu ar deschide un geam într-un mijloc de transport, chiar și în cazul în care căldura este insuportrabilă și sunt 35 de grade la umbră. Și nu numai în acest caz, lucrurile se petrec la fel și la birou – nici aerul condiționat nu funcționează și nici nu deschid geamurile. Toată lumea are o frică morbidă de curent, care se pare că poate dăuna grav sănătății, dar doar în țara asta.  Asta este chestia care mă enervează cel mai mult, pentru că atunci când  temperatura din birou depășește 25-26 de grade, mi se pare chiar e imposibil să mai muncești.".

Artur Pompka, Polonia, 27 de ani, contabil

SHARE