Terry Gilliam: 'Nu mai vreau să fiu alb, să fiu învinovățit pentru tot ceea ce este greșit în lume! Spun acum lumii întregi că sunt o lesbiană neagră'

09 Iul 2018

Cu ocazia apariției la ediția din acest an a Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary din 2018, unde a fost prezent cu pelicula ”The Man Who Killed Don Quixote”, reputatul cineast Terry Gilliam a ținut să fie ironic cu adepții teoriei diversității de sex, gen și culoare, informează The Guardian.

  • Terry Gilliam: 'Nu mai vreau să fiu alb,  să fiu învinovățit pentru tot ceea ce este greșit în lume! Spun acum lumii întregi că sunt o lesbiană neagră'

Gilliam a ținut să răspundă public realizatorului BBC Shane Allen, care a afirmat despre grupul umoristic britanic Monty Python, din care a făcut parte Gilliam, că nu ar mai fi acceptat astăzi, deoarece membrii săi sunt ”prea albi”.

”Dacă ar fi ca azi să fie alcătuit un astfel de grup, nu ar mai fi șase personaje, toate albe. Va fi o gamă variată de oameni care reflectă lumea modernă și care au ceva de spus, diferit, ce nu am mai văzut până acum", a declarat Shane Allen pentru The Times.

Invitat să comenteze afirmațiile lui Allen, Gilliam a replicat:

”Nu mai sunt un bărbat alb, ci sunt o lesbiană neagră. Dar serios, e chiar nebun. E adevărat ca la BBC aproape fiecare grup mic de oameni de pe această planetă trebuie să fie reprezentat în tot ceea ce ei transmit. De fapt, am avut parte și de diversitate, pentru că dintre cei șase membri ai Monty Python unul era homosexual și unul american. Abia mai târziu am acceptat cetățenia britanică, din fericire înainte de Brexit”, a spus Gilliam, cetățean american de origine.

”Aproape că mi-au dat lacrimile și m-am enervat pentru că șase bărbați albi din Marea Britanie, actori de comedie, nu pot fi împreună, și că acum avem nevoie de unul de acolo, unul de dincolo. Avem nevoie ca toți să fie reprezentați", a spus Gilliam.

”Asta-i o tâmpenie. Și trebuie să spun: nu mai vreau să fiu alb, un bărbat alb! Nu mai vreau să fiu învinovățit pentru tot ceea ce este greșit în lume. Spun acum lumii că sunt o lesbiană neagră”.

Terry Gilliam este unul dintre cei mai îndrăzneți regizori contemporani, având întotdeauna curajul să sfideze convențiile și să experimenteze. Apreciat la nivel internațional pentru ”Brazil”, nominalizat pentru cel mai bun scenariu adaptat la Oscarul din 1986, ”Regele pescar", câștigător al premiului Leul de Argint la Veneția în 1991, și ”Armata celor 12 maimuțe" , Gilliam este cunoscut pentru filmele lui, de obicei comedii negre existențialiste care iau o turnură tragicomică.

SHARE