A început! Trump a ordonat atacul asupra Siriei - video

14 Apr 2018

După o săptămână în care a analizat opțiunile pe care le are la dispoziție, și le-a promis rușilor rachete noi și inteligente, președintele american Donald Trump a luat decizia în privința Siriei .

  • A început! Trump a ordonat atacul asupra Siriei - video

Donald Trump a anunțat, vineri seara, că a ordonat forțelor armate să efectueze atacuri ”țintite” asupra Siriei, scopul acestei campanii fiind ”interzicerea producerii, răspândirii și utilizării armelor chimice”.

”O operațiune militară comună cu forțele armate ale Franței și Marii Britanii este acum în desfășurare, ca răspuns împotriva atrocităților comise și ea va integra toate instrumentele puterii noastre - militare, economice și dipolomatice”, a declarat șeful Casei Albe.

”Suntem pregătiți să menținem acest răspuns până cânc regimul sirian va stopa utilizarea agenților chimici interziși”, a adăugat Trump.

Primul Ministru al Marii Britanii, Theresa May, a confirmat implicarea forţelor engleze, precizând că nu a existat ”nicio altă alternativă decât folosirea forţei” şi că atacul nu urmăreşte ”schimbarea regimului”.

Vicepreședintele Mike Pence, aflat la Lima, în Peru, a părăsit brusc un eveniment la care asista la Teatrul Național și s-a întors la hotel, relatează CNN.

Agenţia Reuters anunță că s-au produs mai multe explozii aproape de capitala Siriei, Damasc.

Atacul aerian al coaliției împotriva țintelor siriane a luat sfârșit la aproximativ o oră de la declanșarea lui. Media siriană a anunțat că a reușit să anihileze 13 rachete Tomahawk.

Într-o conferință de presă susținută la Pentagon, Secretarul Apărării, James Matiss, a declarat că e vorba doar de o singură acțiune îndreptată împotriva capacităților siriene de producere a armelor chimice și că țintele a fost alese cu atenție pentru a reduce victimele colaterale și a evita forțele militare ruse din Siria. 

Matiss a mai declarat că deși atacul a vizat mai puține ținte decât cel de anul trecut, el a fost mai puternic din punctul de vedere cantității de armament folosit.

SHARE