Un lider al naziștilor americani, în public, purtând un tricou cu Corneliu Zelea Codreanu - video

15 Aug 2017

Matthew Heimbach, o figură importantă în extrema dreaptă din SUA, a fost printre promotorii protestelor rasiste din Charlottesville şi este un admirator al lui Corneliu Zelea Codreanu.

  • Un lider al naziștilor americani, în public, purtând un tricou cu Corneliu Zelea Codreanu - video

În filmarea agenției Associated Press, Heimbach explică reporterilor care sunt convingerile sale purtând un tricou negru, pe care apar figura lui Corneliu Zelea Codreanu, liderul interbelic al Gărzii de Fier, și inscripția ”Corneliu Codreanu – Prezent!”.

Într-un interviu din 2015, Heimbach, care se declara ortodox, spunea că principala sa inspiraţie este Corneliu Zelea Codreanu şi legiunea Arhanghelului Mihai. "Consider Legiunea cea mai mare inspiraţie spirituală a mea", declara atunci Heimbach, care nu se consideră neo-nazist.

Extremistul american a declarat că nu vede nicio incompatibilitate între credinţa sa ortodoxă şi faptul că "îl susţine pe Codreanu şi declaraţiile acestuia", invocând exemplul preotului legionar Iustin Pârvu.

Heimbach nu era de acord cu ideea că liderul Gărzii de Fier ar fi fost fascist. "Misiunea Legiunii era aceea de a salva suflete prin revitalizarea Bisericii Ortodoxe în România".

"Când am fost în România cu soţia mea am vorbit cu câţiva vârstnici care îşi aminteau Legiunea", spunea Heimbach în 2015. "Am văzut creştini ortodocşi umili şi blânzi care erau dispuşi să sufere decenii de torturi în temniţe".

Liderul rasistilor din Charlottesville, tricou cu chipul lui Corneliu Zelea Codreanu

SHARE