Cât valorează în realitate o monedă Bitcoin

03 Feb 2018

Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a ajuns în acest moment la aproximativ 400 de miliarde de dolari. Bitcoin-ul, cea mai populară monedă virtuală, scăzuse la un moment dat cu 10% până spre 8.000 de dolari, cea mai mică valoare din ultimul an, în condiţiile în care la sfârşitul anului trecut valora 19.000 de dolari. De asemenea, şi celelalte criptomonede precum, Ethereum, Litcoin şi Ripple au fost cotate în scădere.

  • Cât valorează în realitate o monedă Bitcoin

Tendința descrescătoare a fost generată de preocupările legate de o reglementare mai strictă, interzicerea publicităţii de pe Facebook în ceea ce priveşte banii virtuali şi investigaţiile privind anumite companii care ar fi colaborat pentru a umfla valoarea Bitcoin. 

Nivelul cotației oricărui produs ce poate fi tranzacționat, în cazul analizat o monedă virtuală, este dat evident de jocul dintre cerere şi ofertă. Plus speculaţiile extrem de facile pe o piaţă nereglementată.

Doi economişti, un profesor şi managerul unui de fond de investiţii propun o formulă de calcul a valorii de piață reale a unui bitcoin care ar putea fi şocantă pentru cei care au plasamente de acest fel și care speră să se îmbogățească peste noapte.

Raţionamentul care a condus la aflarea valorii reale ţine de calitatea de monedă a bitcoin-ului, ca mijloc de plată. Datele statistice arată că masa monetară de bitcoin ar fi în jurul a 15 milioane de monede. Se fac plăţi cu bitcoin în jurul de 100 de milioane de dolari pe lună, adică 1,2 miliarde pe an.

Prin urmare, dacă e considerat monedă, teoretic, fiecare bitcoin ar circula de patru ori pe an pentru a face acel nivel de tranzacţii. Ar fi 60 de milioane de plăţi cu bitcoin pentru a acoperi 1,2 miliarde de dolari în tranzacţii bitcoin. O simplă împărţire oferă drept rezultat aloarea adevărată de piaţă - 20 de dolari.

Pentru a ajunge la valoarea la care este tranzacționat în acest moment, bitcoin-ul ar trebui să devină o monedă mai populară care ar trebui să fie tranzacționată de o mie de ori mai mult.

Din punct de vedere financiar Bitcoin a reprezentat un plasament ăcut pentru a câştiga din valoare, nu pentru a fi tranzacţionat, bazat doar publicitate, încredere şi optimism deşănţat.

Iar unul dintre motivele care a dus în toamnă la creşterea explozivă a fost de fapt o otravă ascunsă. Acceptarea la tranzacţionare a instrumentelor derivate cu suport în bitcoin, pe piaţa reglmentată a deschis posibilitatea jucătorilor de pe piața financiară de de a paria cu profit pe scădere. Şi acolo s-au acumulat ordine de plată ale băieţilor cunosc foarte bine piața şi care au făcut bani pe seama entuziaştilor neştiutori atraşi de un câştig rapid fără a avea habar cum s-ar putea ajunge la acest rezultat.

SHARE