ONU și-a retras reprezentanții dintr-o țară africană... de tema vampirilor

26 Mar 2018

Dacă n-ar fi adevărat, ar fi de râs, dar, în secolul XXI, o mare parte a omenirii trăiește și se ghidează în viață după preconcepții de acum cel puțin câteva sute de ani...

  • ONU și-a retras reprezentanții dintr-o țară africană... de tema vampirilor

După ce zvonuri despre vampirism au declanşat adevărate mișcări de stradă, care în unele cazuri au produs chiar linşaj public, Organizaţia Naţiunilor Unite a fost forţată să-şi retragă angajaţii din Malawi, ţară aflată sud-estul Africii.

Potrivit publicaţiei britanice Daily Mail, doar în ultima lună, cel puţin şase persoane au fost ucise de mulțimea violentă în anumite districte ale țării, grupuri de cetăţeni instituind filtre pe drumuri, în încercarea de a identifica și suprima vampiri.

Angajaţii ONU au fost retraşi din zonă, exemplul fiind urmat de alte câteva organizaţii, potrivit Departamentului de Siguranţă şi Securitate al ONU.

Credinţa în vrăjitorie este larg răspândită în zonele rurale din Malawi, una dintre cele mai sărace ţări din lume, iar aşa-zişii vampiri sunt suspectaţi că beau sânge uman în cadrul unor ritualuri malefice.

Potrivit ONU, zvonurile despre vampiri au apărut în ţara vecină Mozambic, deşi nu este clar ce anume le-a generat.

Preşedintele ţării, Peter Mutharika, a declarat că va lansa o investigaţie. O restricţie de circulaţie pe timp de noapte a fost impusă de guvern pentru a preveni justiţiari locali să ucidă şi alte persoane.

Un incident asemănător, cu mulțimea înnebunită de vânătoarea de vampiri, a avut loc în aceeași țară şi în 2002, când mulţi fermieri şi-au abandonat culturile de teama vampirilor, iar în 2003, un politician de rang înalt a fost urmărit şi lovit cu pietre de gloatele furioase care îl suspectau că este vampir.

Coordonatorul ONU în Mawali, Florence Rolle, a afirmat într-un email de răspuns că "o parte a staff-ului ONU a fost relocat, în timp ce alţi angajaţi sunt în continuare în unele districte din Malawi, în funcţie de locul îşi care îşi desfăşoară operaţiunile".

"ONU monitorizează în continuare situaţia îndeaproape, pentru a se asigura că toţi angajaţii ONU revin în teritoriu cât se poate de repede", mai afirmă Rolle, fără a preciza câţi angajaţi au fost relocaţi.

SHARE