Jurnalist polonez, agresat în Rusia, pentru că a lăudat România - video

24 Noi 2016

Întâmplător sau nu, salariul mediu din România a provocat un scandal internațional...

  • Jurnalist polonez, agresat în Rusia, pentru că a lăudat România - video

"Votul corect", este un talk-show produs de televiziunea rusă Țentr, care, ca orice emisiune trage din răsputeri să ducă ratingul cât mai sus, prin orice mijloace...

În ultimul eveniment creat în jurul acestei emisiuni, volens-nolens, a fost implicată și România, prin intermediul jurnalistului polonez Tomasz Maciejzuk, care a comparat salariul mediu din România și din Rusia.

"Dacă vorbim despre bani, aş vrea să felicit România pentru victoria sa. Şi ştiţi de ce? Pentru că la ora actuală, salariul mediu în România e mai mare decât în Rusia. Şi e mai mare şi în Letonia”, a afirmat jurnalistul polonez.

Fostul parlamentar ucrainean pro-rus Ihor Markov, invitat la rândul său în platou, l-a întrebat pe Maciejzuk despre situaţia din Ucraina, iar Maciejczuk a replicat spunând că "ucrainenii vor să ducă o viaţă normală, nu să traiască în rahat, ca ruşii".  

Moderatorul emisiunii, Roman Babaian, a ripostat lovindu-l pe polonez peste faţă cu hârtiile pe care le ținea în mână, strigându-i -  "voi sunteţi cei care trăiţi în rahat”.

Babaian şi ceilalţi invitaţi au încercat să-l scoată din platou pe polonez, care s-a opus, susţinând că afirmaţiile sale nu sunt mai scandaloase decât cele pe care ruşii le fac despre polonezi sau locuitorii ţărilor baltice.  

Din cauza acestui incident, emisiunea nu a mai fost difuzată, dar postul TV a postat-o pe canalul său de YouTube. 

Pentru că ne-am putea considera din nou ca fiind speciali, deși cunoaștem cu toți faptul că salariul mediu e doar necesar, nu și suficient, trebuie amintit faptul că incidentul nu e primul petrecut în emisiune, care e construită special pe scenariul în care orice conflict de idei degenerează într-unul fizic.

După ce s-a aflat alături de manifestanții care cereau plecarea de la putere a președintelui ucrainean Viktor Ianukovici, Tomasz Maciejczuk a apărut, surprinzător, anul acesta, în tabăra celor care militau, în Olanda, împotriva ratificării Acordului de Asociere UE-Ucraina, tratat care a și declanșat criza din Ucraina, prin refuzul lui Ianukovici de a-l ratifica și a se apropia astfel de UE, în dauna Rusiei

Scenariul emisiunii este cât se poate de simplu. Tomasz Maciejczuk este descris că un polonez care vine să le explice ruşilor cauza Vestului, a Poloniei şi Ucrainei, și face lucrul acest la unu din reacţionare posturi TV ruseşti. 

În Rusia,naţionalismul, xenofobia şi anti-ocidentalismul sunt la cote extrem de înalte, iar polonezii nu se bucură de cea mai bună imagine, mai ales din motive istorice mai mult sau mai puţin inventate. Se face apel la imaginea polonezilor care au dat foc Moscovei de două ori cu patru veacuri în urmă. Adică sunt consideraţi un soi de ameninţare imperială vestică şi catolică împotriva Rusiei estice şi ortodoxe. 

Când persoane de genul lui Tomasz Maciejczuk sunt invitate în cadrul unor talkshow-uri cu propagandişti cunoscuți, care își câștigă banii tocmai din această atmosfera de scandal, atunci flegmele şi pumnii sunt asigurate, evident și ratingul...

Să trăiască salariul mediu din România și înfrățirea între popoare! :)

- agresiunea se produce la minutul 24.31.

 

SHARE