Imaginea care a împărțit internetul. Tu ce culoare spui că are acest pantof, roz sau gri?

07 Mai 2018

O adevărată dispută s-a creat între membrii rețelelor de socializare, în legătură cu culoarea unui pantof de sport. Roz sau Gri?

  • Imaginea care a împărțit internetul. Tu ce culoare spui că are acest pantof, roz sau gri?

Ca și în cazul din urmă cu trei ani, al rochiei  pe care internauții o distingeau având două culori, și pantoful de sport a împărțit lumea în două tabere.

Cel care a publicat fotografia susține, alături de alte persoane, că pantoful ar avea culoarea roz, în timp ce alții declară că aberează și că acesta ar avea de fapt culoarea gri.

Disputa cromatică are o explicație științifică.

Lumina pătrunde în ochi cu lungimi de undă diferite, corespunzătoare fiecărei culori. În momentul în care lumina lovește retina, prin intermediul unor conexiuni neuronale, informația primită este trimisă cortexului vizual - partea creierului însărcinată cu procesarea acestor semnale - și se crează o imagine.

Potrivit ”Wired“, imaginile de genul celei prezentate ating cumva o limită a percepţiei. Practic, creierul încearcă să creeze o prioritate şi să interpreteze culoarea predominantă din imagine.

De asemenea, ochiul uman încearcă să elimine din context fundalul, pentru a interpreta culorile adevărate ale fotografiei, proces care se numește constanţă coloristică.

Din cauza modului de expunere al fotografiei, imaginea e la limită, iar oamenii o interpretează în mod diferit diferit.

Mai simplu, prin intermediul unui exemplu...

1. Oamenii sunt dotați cu o proprietate care se numeşte constanţa culorilor. Practic, culoarea roşu va fi tot roşu, indiferent de modul în care este iluminată încăperea în care sunteţi. Dar culoarea e influenţată dacă iluminatul este de altă culoare.

2. Dacă te duci într-o cameră şi porneşti un bec roşu, lucrurile albe vor reflecta toată lumina roşie.

3. Dacă ai un obiect roşu în cameră, iar lumina este roşie, acel obiect ţi se va părea  alb, din cauza modului în care se reflectă.

Deci, care este legătura cu pantoful de sport?

Persoanele care văd pantoful roz, sesizează o lumină albăstruie în fundal, cele care îl văd gri, percep acea lumină ca fiind albă. De asemenea, în cel de-al doilea caz, creierul oferă pantofului nuanța coloristică a mâinii care-l susține. Într-un alt caz, creierul procesează în mod automat informația dobândită prin experiențe repetate, și anume aceea că în mod obișnuit, șireturile unui pantof de sport sunt de culoare albă.

SHARE