Fost director Google, expert în inteligență artificială: „Dacă aveți de gând să faceți copii, renunțați la idee” 

Fost director Google, expert în inteligență artificială: "Dacă aveți de gând să faceți copii, renunțați la idee" 

Mo Gawdat, fostul director al diviziei de business de la Google X, a simțit nevoia să avertizeze despre pericolele utilizării în mod necontrolat a inteligenței artificiale.

Avertismentul lansat de Mo Gawdat are o nuanță apocaliptică, expertul în inteligență artificială transmițându-le celor care nu au copii și își doresc să devină părinți să renunțe la această idee, tocmai din cauza ascensiunii rapide a AI, scrie euronews.com.

„De fapt, riscurile sunt atât de mari, încât, dacă luăm în considerare toate celelalte amenințări la adresa umanității, ar trebui să vă abțineți de la a avea copii, dacă nu ați devenit încă părinți”, a declarat în podcast-ul realizat de Steven Bartlett, ”Diary of a CEO”.

În același podcast, Gawdat afirmă că inteligența artificială reprezintă „cea mai mare provocare cu care s-a confruntat vreodată omenirea”.

Mai mult, el a comparat realitatea viitorului umanității cu cea a filmelor distopice, precum Blade Runner.

„Nu a existat vreodată o astfel de furtună perfectă în istoria umanității. Economia, situația geopolitică, încălzirea globală, schimbările climatice, întreaga idee de inteligență artificială, aceasta este o furtună perfectă, profunzimea incertitudinii nu a fost niciodată mai intensă. Dacă ți-ai iubi cu adevărat copiii, ai vrea să îi expui la toate acestea?

„Mi-am petrecut cariera fascinat de rolul pe care îl joacă tehnologia, iar acum, cea mai mare provocare cu care s-a confruntat vreodată omenirea se află în fața noastră”, spune Gawdat.

El a afirmat că inteligența artificială este punctul culminant al progresului tehnologic și va defini iremediabil felul în care este este modelată lumea.

„Inteligența digitală a ajuns să fie atât de rafinată, încât a devenit autonomă și este un element la care mai degrabă trebuie să apelăm, nu să-l controlăm.

Este esențial să fim în permanență atenți la modul în care putem face acest lucru, altfel riscăm să rămânem în urmă”, a conchis fostul CEO Google X.

Nu este pentru prima dată când personalități din IT lansează astfel de avertismente.

La începutul acestui an, Elon Musk și cofondatorul Apple, Steve Wozniak, au semnat o scrisoare deschisă prin care cereau dezvoltatorilor să-și oprească update-uriletimp de șase luni, astfel încât industria și utilizatorii să aibă timp să se acomodeze cu avansul tehnologic.

Scrisoarea, publicată pe site-ul Institutului pentru Viitorul Vieții, arată că „laboratoarele de inteligență artificială sunt ” angrenate într-o cursă scăpată de sub control pentru a elabora și implementa inteligențe digitale din ce în ce mai puternice pe care nimeni – nici măcar creatorii lor – nu le pot înțelege, prezice sau controla în mod responsabil”.

De asemenea, Centrul pentru siguranța AI a emis o declarație în care subliniază că: „Reducerea pericolului de extincție cauzat de inteligența artificială ar trebui să fie o prioritate globală, pe lângă celelalte tipuri de riscuri, precum pandemiile și războiul nuclear”.

Sam Altman, directorul general al OpenAI, creatorul chatbot-ului extrem de popular ChatGPT, a avertizat deopotrivă asupra „riscului existențial” și a solicitat crearea unui organism de supraveghere similar ONU care să reglementeze această nouă tehnologie.