Replica genială, după ce Facebook a cenzurat un tablou al lui Rubens pentru obscenitate! - video

25 Iul 2018

Algoritmul folosit de Facebook pentru a cenzura nuditatea și pornografia pe rețeaua de socializare mai are mult până să devină inteligent. Cea mai bună dovadă este faptul că a cenzurat tabloul ”Coborârea de pe cruce a lui Hristos”, realizat de pictorul flamand Rubens, în urmă cu aproximativ 400 de ani, pentru obscenitate...

  • Replica genială, după ce Facebook a cenzurat un tablou al lui Rubens pentru obscenitate! - video

"Coborârea de pe cruce a lui Hristos” a fost aleasă și pentru o campanie publicitară pe Facebook, alături de alte lucrări ale artiștilor flamanzi Jan van Eyck și Pieter Bruegel, pentru promovarea regiunii Flandra din Belgia, scrie site-ul lejournaldesarts.fr.

Decizia celor de la Facebook de a elimina imaginea a provocat nemulțumirea Consiliului Flamand al Turismului, care a denunțat această politică controversată a cenzurii într-o scrisoare adresată directorului general al firmei, Mark Zuckerberg.

"Pieptul, fesele și heruvimii lui Peter Paul Rubens sunt considerate indecente. Nu de noi, ci de voi. Deși nu putem să ne amuzăm în secret pentru ce faceți, cenzura dvs. culturală ne face viața destul de dificilă”, se menționează în scrisoare.

Curatorii belgienii au ironizat acțiunea Facebook într-un videoclip în care apar bărbați cu uniforme pe care scrie ”inspectori social media”  și care îi îndrumă pe vizitatorii cu conturi de social media să stea departe de nuduri atunci când intră la Muzeul Casa Rubens din Anvers.

Nu e prima dată când compania americană intră sub tirul criticilor în urma încercărilor bizare de a mutila lucrări celebre de artă.

Pe lista cenzurii aplicate de Facebook au fost incluse și alte opere de artă care prezintă nuduri, de la infamul și controversatul „L'Orgine du monde” (1866) al lui Gustave Courbet, până la Emma, tabloul lui Gerhard Richter (1966).

Și în tot acest timp, pe Facebook, diverse pipițe și cocalari se despoaie sau se comportă obscen în stream-urile video.

SHARE