Studiu. Putem mânca zăpadă proaspăt căzută, nu mai veche de o jumătate de zi, dar doar din Miercurea Ciuc

09 Feb 2018

Invidioși pe prea-citatul grup de cercetători britanici, profesorii și studenții de la secţia de Inginerie a Mediului a Universităţii Sapientia, din Miercurea Ciuc au pus neuron lângă neuron și au făcut o analiză a încărcăturii microbiene a zăpezii...

  • Studiu. Putem mânca zăpadă proaspăt căzută, nu mai veche de o jumătate de zi, dar doar din Miercurea Ciuc

De la vorbe, au trecut direct la fapte și au colectat zăpadă în recipiente sterile, chiar în timp ce ningea, după care, la fiecare a doua zi s-au prelevat probe din aceleaşi locuri - dintr-un sens giratoriu al unei intersecţii aglomerate şi de la locul de joacă din Parcul Central al oraşului Miercurea Ciuc. 

Echipa de cercetare a topit zăpada şi l-a distribuit pe medii pe care au putut să dezvolte culturi de bacterii şi mucegaiuri. Cum era de așteptat, rezultatele au indicat o creştere a numărului de bacterii care se depun pe zăpadă odată cu trecerea timpului.

Numărul microorganismelor  dezvoltate în zăpada din sensul giratoriu a fost mai mare decât în cea colectată din parc, dar nu semnificativ.

Referitor la prezenţa mucegaiurilor, în prima zi acestea nu au fost identificate, nici în probele din ianuarie şi nici în cele din februarie, după care s-au identificat într-un număr destul de constant, între 5 şi 20 pe mililitru. 

Explicatia? Mucegaiurile suportă mai greu condiţiile vitrege de mediu, în timp ce bacteriile, majoritatea aparţinând genului Bacillus, au spori şi rezistă mult mai bine.

Prin urmare, bacteriile vii pot fi evidenţiate chiar şi în zăpada proaspătă care, foarte probabil, sunt lipite de particulele din aer şi cad odată cu fulgii de zăpadă şi aşa ajung pe sol. Numărul şi diversitatea lor creşte odată cu timpul.

Prin urmare – concluzia conducătorului studiului, cercetatorul harghitean Máthé István, este că doritorii pot mânca zăpadă proaspătă, dar nu mai veche de o jumătate de zi.

În plus, cercetătorul afirmă că atunci când mâncăm un bulgăre de zăpadă, ajung în organism doar câţiva mililitri de lichid.

În ciuda faptului că toate site-urile pe care ați citit știrea generalizează aplicarea rezultatului studiului, noi, cu puțină logică printre sinapse. vă aducem la cunoștință că acesta e valabil doar în arealul cercetat, extinderea sa putând fi extrapolată doar în urma unor cercetări de același gen în alte areale.

Ce mai rămâne de făcut altceva decât să așteptăm următoarea zăpadă și să vă dorim ”Poftă bună!”, sensul giratoriu și parcul din Miercurea Ciuc vă așteaptă...

SHARE