Un urs, recidivist, a dat iama prin cămările mai multor case,  a băut afinată, apoi a adormit sub un molid

28 Mar 2018

Un urs a intrat în mai multe gospodării şi case de vacanţă din Harghita, în ultimele patru nopţi, în căutare de hrană.

  • Un urs, recidivist, a dat iama prin cămările mai multor case,  a băut afinată, apoi a adormit sub un molid

”Este vorba despre un urs de talie medie, recidivist, care şi anul trecut a intrat în casele localnicilor şi a făcut pagube însemnate, să nu mai vorbim de spaima pe care o bagă în oameni, după cum spune Directorul Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Sportiv ”Zetelaka és Társai”, Benke József.

Sâmbătă, ursul a intrat în două case locuite, s-a dus direct în cămară şi a mâncat ce a găsit, de la zahăr şi bomboane, până la carne pusă la păstrat în untură. Unul dintre gospodari a povestit că dormea la mansardă, când a intrat ursul; a auzit zgomot jos, a văzut animalul, dar nu a îndrăznit să coboare.

Ca să-i cadă bine tot ceea ce a înfulecat de prin cămări, ursul s-a tratat și cu o sticlă de afinată, apoi, povestesc sătenii, s-a dus pe deal și s-a culcat sub primul molid care i-a ieșit în cale.

Localnicii speriaţi au cerut ajutorul vânătorilor şi au depus mai multe plângeri la Poliţie, formulând o cerere către Ministrul Mediului pentru recoltarea exemplarului de urs.

”Trebuie să intervenim, că urşii de acum vor face pagube continuu; în pădure e zăpadă, ei sunt flămânzi şi caută hrană în gospodăriile situate la marginea localităţilor. Vreau să fim bine înţeleşi, noi, pădurarii, nu suntem inamicii urşilor, dimpotrivă, le punem mâncare la hrănitori şi avem grijă de ei, îi protejăm şi îi apărăm.

Dar trebuie să existe un echilibru. Acesta este un urs periculos pentru oameni şi trebuie înlăturat. Ori să fie capturat şi relocat într-un habitat aflat la mare distanţă de aşezările umane”, a mai spus directorul Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Sportiv din Zetea pentru Informaţia Harghitei.

SHARE