De la avocatura la designul de interior

15 Iun 2018

Ramona Traistaru, este sufletul unei echipe formate din designeri de interior, arhitecti, artisti plastici si peisagisti care si-au facut deja un nume in domeniul atat de competitiv al designului interior - Inova Design.

  • De la avocatura la designul de interior
  • De la avocatura la designul de interior
  • De la avocatura la designul de interior
  • De la avocatura la designul de interior
  • De la avocatura la designul de interior
  • De la avocatura la designul de interior
  • De la avocatura la designul de interior
  • De la avocatura la designul de interior


Cum a inceput povestea ta? Cand ti-ai dat seama ca vrei sa faci o cariera in acest domeniu? 

Povestea a inceput in urma cu destul de multi ani, dintr-o intamplare. Initial am terminat facultatea de drept si …. dupa ce ma terminat-o, am realizat ca nu ma integrez in poveste. Dintr-o intamplare, m-am angajat consilier de vanzari la o firma care producea mobilier. In timp, am invatat singura programele de proiectare si tot ce tine de aceste aspecte, care s-au transformat intr-o pasiune. In urmatorii ani am aprofundat si studiat tot ce era legat de acest domeniu.

Ce te-a atras la această meserie? 

A fost o provocare personala - rezonam cu  aspectele legate de design, le implementam la o scara mai mica, doar ca sa vad daca reusesc si la o scara mai mare  
In aceasta poveste, lucrezi cu oameni, ceea ce presupune emotii de cele mai multe ori. Este important, ca dincolo de propriile tare opinii, n primul rand sa reusesti sa descifrezi si sa integrezi dorintele  clientilor. Suntem unici - felul in care simtim si resimtim povestile sunt diferite. In asta consta de fapt provocarea! Sclipirea pe care o vad in ochii oamenilor cu care colaborez in momentul in care finalizam un proiect -  bucuria pe care o resimti este fantastica! 


Sunt romanii preocupati de aranjamentele interioare realizate profesionist?

Cred ca sunt 50/50. O parte considera fie ca detin datele problemei si se pot descurca  fara a plati pe cineva pentru acest lucru, fie ca bugetul estimat de catre un specialist este exagerat ( nedetinand toate informatiile legate de ce presupune o amenajare, fie ea doar confortabila, fara extravagante)
Dupa cum spuneam, am simtit o deschidere catre necesitatea consultarii unor specialisti in domeniu. Experienta unui designer de interior incepe sa fie apreciata! Oamenii au nevoie de timp, pentru a accepta noul! Deci, rabdarea este una dintre cele mai mari provocari!  

Care sunt proiectele care ti-au adus cele mai mari satisfactii la nivel profesional? 

Nu am un proiect preferat, dar primul proiect complet, pe care l-am finalizat  mi-a demonstrat ca sunt pe drumul corect. Acel multumesc pe care l-am primit a fost bucurie pura!

Care sunt elementele de baza in designul interior dupa care fiecare dintre noi ar trebui sa ne ghidam pentru un aranjament cu gust? 

“Simplitatea este cel mai sofisticat lucru“ spunea Leonardo da Vinci. Spatiul are nevoie sa fie unitar, chiar daca folosim o cromatica diferita, avem nevoie de elemente comune ale spatiului. Ergonomia este foarte importanta, definirea clara a nevoilor si crearea spatiilor aferente 

Care sunt greselile frecvente pe care le facem cand incercam sa amenajam interioare fara sa apelam la un specialist? 

In primul rand nu ai o imagine completa a proiectului: financiara, functionala, tehnica. Nu poti evalua corect, nici aspectele financiare, nu cunosti toate aspectele tehnice, ceea ce presupune a te increde in ce zice “mesterul” si, depinde de “mester”, cat de serios este! Sau ai uitat sa mai pui niste prize necesare electrocasnicelor pe care le vrei, sau priza ai amplasat-o in spatele masinii de spalata vase iar cand comanzi mobila constati ca nu era tocmai bine de pus acolo Oricat de organizat ai fi, ca si persoana, nu poti gestiona toate aspectele legate de o amenajare! 

Esti designer in Romania. Spune-ne un avantaj si un dezavantaj al acestui fapt in profesia ta.

Fiecare profesie are si avantaje si dezavantaje! Nu cred ca are legatura cu spatiul in care te exprimi! Am avut o singura experienta legata un client din Corsica (la nivel de consultant). Ceea ce am constatat a fost deschiderea, increderea  foarte mare catre ideile prezentate!

La modul ideal, care ar fi proiectul la care visezi? 

Acel proiect care ma va face mai buna decat azi.


 

SHARE