Din cărțile aruncate, gunoierii din Ankara au deschis o bibliotecă publică - video

20 Ian 2018

Între zidurile unei foste fabrici de cărămizi, un grup de gunoieri din Ankara au pus bazele unei biblioteci ale carei cărți sunt cele aruncate de locuitorii capitalei turce.

  • Din cărțile aruncate, gunoierii din Ankara au deschis o bibliotecă publică - video

Biblioteca se află în cartierul Cankaya din Ankara și a fost înființată după ce gunoierii au început să colecteze cărțile găsite prin gunoaie, ori abandonate în locui publice.

Timp de luni de zile, gunoierii au strâns cărțile aruncate, iar pe măsură ce colecția a început să crească, locuitorii Ankarei au început de asemenea să doneze din cărțile lor.

Inițial, cărțile puteau fi împrumutate doar de către angajații de la salubritate și familiile acestora, dar odată ce colecția s-a mărit, interesul pentru această bibliotecă a crescut și printre ceilalți cetățeni. .
 
Biblioteca are peste 6.000 de cărți, de la beletristică la literatură non-fiction. Există și un departament de cărți și benzi desenate pentru copii, dar și un departament cu lucrări științifice.

Cărțile pot fi împrumutate timp de două săptămâni, perioadă care poate fi prelungită, dacă este nevoie.

"Colecția s-a mărit atât de mult astfel încât acum cărțile salvate se împrumută școlilor, programelor educaționale și chiar închisorilor (...) Profesorii din satele de pe întreg teritoriul Turciei ne cer cărți", spune Tasdelen. De asemenea, primăria a angajat un bibliotecar cu normă întreagă pentru a avea gestiona biblioteca.

"Citirea cărților dezvoltă inteligența, încurajează idei noi (...) Aici noi evidențiem aceste idei oamenilor. Este lucrul care mă face cel mai fericit. Îi duc cărți și mamei mele", declară singurul angajat cu normă întreagă al bibliotecii.

Biblioteca a starnit multa curiozitate, atat in Turcia cat si in strainatate, spre bucuria lui Urtekin, care arata ca in prezent primeste tot mai multe carti, si nu doar gratie cosurilor de gunoi.

Deseori, biblioteca este plină cu copiii angajaților municipalității și cu elevi de la școlile din apropiere. Există de asemenea o sală de lectură, în care se poate juca și șah. Biblioteca este foarte populară și în rândul cicliștilor care trec prin zona din apropiere și fac o pauză pentru câteva pagini citite dintr-o carte și o ceașcă de ceai.

SHARE