Madagascar. A trăit în România, candidează la Președinția țării. Nu e Mazăre!

21 Ian 2018

Radu Mazăre nu e singurul trăitor din Madagascar care are în acest moment amintiri plăcute despre România! 

  • Madagascar. A trăit în România, candidează la Președinția țării. Nu e Mazăre!
    Richard Razafy Rakotofiringa - Rică Balaur, cursant la Școala de Aviație Bobocu
  • Madagascar. A trăit în România, candidează la Președinția țării. Nu e Mazăre!
    Richard Razafy Rakotofiringa, candidat la Președinția Madagascarului

Richard Razafy Rakotofiringa a fost, în tinereţe, cursant al Şcolii Militare de Aviaţie de la Boboc și va candida la cea mai înaltă funcţie în statul natal. 

Vorbeşte frumos despre România, unde nu a mai revenit din anul 1983, dar promite solemn că se va întoarce în calitate de preşedinte al Madagascarului, fiind convins că va câştiga alegerile la care se va înscrie ca independent.

Zborul a fost un vis din copilărie, pe care a reușit să-l transforme în realitate cu ajutorul lui Nicolae Ceaușescu, care a deschis școlile românești studenților din țările africane, un prim pas în strategia pe care o avea în legătură cu legăturile comerciale cu țările din care proveneau aceștia. 

Provine dintr-o familie numeroasă, cu încă şapte fraţi. După ce a absolvit liceul, a urmat cursurile unei facultăţi de matematică-fizică la universitatea din Antananarivo, capitala Madagascarului. 

După un an pregătitor în care a învăţat limba română, pe care l-a făcut la Institutul de la Piteşti, Richard Razafy a devenit elev la Şcoala de aviaţie de la Boboc, pe care a urmat-o în perioada 1979 – 1983. 

”Aici m-am făcut om. Această şcoală nu este uşoară şi nici pentru toată lumea. De aceea sunt eu mândru, dar şi mulţumit pentru că am avut prilejul să termin şcoala dumneavoastră, care are referinţe bune în lume, atât în ceea ce priveşte tehnica aviaţiei, cunoştinţele militare, dar care te ajută să devii om, să fii pregătit, de ce nu, şi pentru a conduce o ţară“, spune Razafy.

Cu o înălţime de doar 1,60 metri, cu ten şi ochi măslinii, şi claia de păr, Razafy, poreclit ”Rică Balaur” reprezenta o adevărată apariţie printre colegii săi, reuşind să se facă iubit cu inteligenţa, bunătatea şi seninătatea sa.

”Dumneavoastră, românii, mi-aţi mers la inimă, pentru că nu vă uitaţi la noi cu privire de colonizatori. Sunteţi, într-adevăr, oameni buni, iar eu pe Facebook nu am decât prieteni români. Avem un grup pe Facebook, numit «Boboc 1983». Este vorba de o prietenie care nu cunoaşte nici graniţă de spaţiu, nici de timp“, spune africanul. 

”Aveţi o ţară frumoasă şi mi-e dor de acest pământ. Mi-e dor de primăverile de la ţară, când miroase a floare de salcâm, îmi aduc aminte de folclorul românesc, cel mai bun din lume, care te face să plângi atunci când auzi muzica de dor sufletesc care te atinge direct la inimă. Nu ai cum să nu plângi, ca un copil. Mi-e dor de cântecele Mariei Ciobanu, pe care le ascultam fericit. Mi-e dor de dumneavoastră, de români“, mărturisește Razafy . 

Îşi aminteşte cum aici a descoperit mâncarea românească tradiţională. I-au plăcut sarmalele, ciorba cu găluşti, fasolea cu ceapă. În privinţa băuturii nu are niciun regret. ”E prea tare băutura românească, iar eu, ca pilot, nu am mers pe acest drum“. 

După terminarea şcolii, pe care a absolvit-o în anul 1983, s-a întors în ţara natală, unde și-a folosit cunoştinţele dobândite în România, zburând cu mai multe tipuri de avioane, printre care Piper Aztec 23, Douglas DC3, Boeing 737, Boeing 747, Yak 40. 

După ce a ieșit la pensie, ”Rică Balaur” a decis că trebuie să-şi urmeze al doilea vis din copilărie: acela de a fi lider al națiunii din care provine. În prezent este profesor-lector la Facultatea de Drept, Economie şi Sociologie din cadrul Universităţii din Antananarivo, dar şi consultant la minister şi întreprinderi pe probleme de marketing, management şi finanţe.

”Simt o mare tristeţe când îmi dau seama cât de greu se trăieşte la noi şi nu ca în România, de exemplu. Vreau să fac ceva şi la şcoala din România am învăţat cum se conduce un avion şi o ţară. Şi m-am decis că trebuie să încerc“, mărturiseşte el.

Alegerile pentru funcţia de preşedinte vor avea loc, cel mai probabil, între 25 august şi 25 septembrie. Cât de curând, Guvernul din Madagascar va trebui să hotărască parlamentarii, să aprobe noua lege electorală şi să decidă dacă va avea loc un referendum pentru schimbarea Constituţiei.

Spune că are multe de schimbat în Madagascar, o ţară frumoasă, bogată, dar care a avut conducători care nu au ştiut sau nu au vrut să facă ceva pentru ca oamenii să o ducă mai bine.

SHARE