Medicul care a renunţat la carieră în Germania pentru a se întoarce în România, într-un spital din provincie

14 Mar 2018

Când citești povești de viață, precum cea a medicului Mihaela Albu, nu se poate să nu te întrebi cum pot exista încă oameni de acest fel, dornici să ajute, să se pună în slujba altora, uneori, privind din exterior problema, chiar împotriva propriului bine.

  • Medicul care a renunţat la carieră în Germania pentru a se întoarce în România, într-un spital din provincie

Medicul Mihaela Albu s-a specializat în Germania, în chirurgie plastică și reparatorie, dar a ales să se întoarcă în România şi să facă performanţă la Spitalul Judeţean din Bistriţa, unde conduce operaţii complexe.

Mihaela Ioana Albu are 35 de an și este originară din Aleşd, judeţul Bihor. Spune că încă din adolescenţă și-a cunoscut vocația și și-a dorit să urmeze medicina şi să ajute oamenii, influențată de decesul rapid şi fără un diagnostic edificator al bunicilor săi

A intrat la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca, iar din anul II s-a a ales specializarea în chirurgie plastică şi microchirurgie reparatorie, atrasă de inovaţiile din acest domeniu de activitate.

În perioada 2014-2016 a avut șansa să facă doi ani de rezidențiat în Germania, la Spitalul ”Rotes Kreuz“ Kassel, sub îndrumarea profesorului Ernst Magnus Noah, la acea vreme, preşedintele Asociaţiei Chirurgilor Esteticieni din Germania.

Deşi era în Germania, o ţară care o fascina de când se ştie, și avea gândul de a se stabili acolo, în 2016 a luat decizia de a se întoarce în ţară. 

”Am avut multe de învăţat de la el profesorul Ernst Magnus Noah pe partea de estetică, dar şi reconstructivă. Germania dintotdeauna m-a fascinat. Am avut posibilitatea să rămân. Am început să simt însă că nu mai am viaţă socială şi nu mă regăseam din punct de vedere personal. Profesional pot să spun că aveam de toate. Şi aici, la Bistriţa, programul a devenit încărcat, dar am libera alegere cât îmi depăşesc programul de zi cu zi“, explică Mihaela Ioana Albu.

A decis să se stabilească la Bistriţa, datorită încrederii pe care i-au dat-o managerii spitalului judeţean în proiectul pe care îl administrau - o unitate medicală reabilitată, în care au fost investiți cu milioane de euro, bani de la stat sau din fonduri europene. 

Despre investiţiile de la Bistriţa i-a vorbit soţul său, care lucrează, de asemenea, în domeniul medical. Mihaela Albu a fost primul chirurg plastician angajat vreodată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa care a avut norocul de a-şi alege aparatura, iar conducerea unităţii medicale i-a pus la dispoziţie tot ce a cerut.

”Am avut norocul să primesc dotările de care am avut nevoie ca să pot să-mi desfăşor activitatea şi să fac operaţii, de la cele mai simple la cele mai complexe. Tot ce am avut nevoie, de la microscop, la motor chirurgical, toată aparatura necesară mi-a fost achiziţionată“, spune medicul. 

În medie, medicul face în jur de 500 de operaţii anual, multe dintre acestea complexe, care ar fi putut fi efectuate, în lipsa ei, doar în marile centre universitare din România.

Cea mai complicată operaţie condusă de medicul Mihaela Albu a avut loc la începutul anului 2018. Pacientul a venit tocmai de la Sibiu pentru a se opera Bistriţa, pentru că Mihaela Albu a fost printre puţinii medici din ţară care s-a încăpăţânat să-i salveze piciorul, ceilalţi recomandându-i amputarea.

”Am avut un pacient din Sibiu cu o infecţie osoasă veche, cronică. Din ce am înţeles eu s-a adresat şi altor centre şi i s-a propus amputarea, după care a fost în străinătate, unde i s-a propus aceeaşi operaţie care i-am propus-o şi eu, însă la un preţ mult prea mare şi atunci s-a decis să vină în Bistriţa. S-a înlocuit porţiunea de os cu o bucată luată de la gamba opusă, s-a luat cu vasele de sânge, cu artera, cu vena şi s-au transferat la celălalt picior. Estimativ 12 ore a durat intervenţia, am avut două asistente care m-au ajutat şi un coleg ortoped cu care am colaborat pentru fixarea osului. Acum pacientul merge pe picioarele lui“, povesteşte medicul Albu.

Pacientul care a ales să se opereze la Bistriţa a mai încercat într-un spital din Ungaria, unde i-ar fi cerut 18.000 de euro pentru o astfel de intervenţie. La Bistriţa s-a operat gratuit, având asigurare de sănătate.

”În Bistriţa se fac aceleaşi operaţii ca şi în centrele universitare, cel puţin din punctul meu de vedere. Nu sunt cazuri pe chirurgie pastică care să nu poată fi rezolvate la Bistriţa şi să meargă în altă parte. Cam asta mi-am dorit. Când am venit în Bistriţa mi-am dorit să pot să fac aceeaşi performanţă cum se face în Cluj şi Târgu Mureş, pentru că fac asta cu pasiune şi dacă mi-ar fi redus activitatea acest oraş cred că nu mi-aş fi dorit să rămân“, mărturiseşte medicul Albu.

Potrivit tânărului medic, deşi o operaţie de 12-13 ore pare istovitoare, orele zboară repede. Oboseala extremă se simte abia după ce ieşi din operaţie. Spune că cea mai mare implinire spune că este când vede că un pacient a ajunge la spital în stare gravă şi reuşeşte după un timp să se întoarcă sănătos la familia lui.

”Iniţial, când am ales chirurgia plastică, am ales-o pentru partea de estetică. Îmi doream să văd oamenii fericiţi şi împliniţi. Asta e o parte importantă din punct de vedere social. Sunt mulţi pacienţi care îşi reduc viaţa socială din cauza complexelor. De asemenea, mă fascinează foarte mult şi microchirurgia, care este mai complexă“, mai spune medicul.

SHARE