Mica Romanie este intr-o suburbie a Londrei: oraselul este plin de magazine romanesti, case de amanet si oameni care nu vorbesc engleza

01 Iun 2018

Saptamana trecuta, presa britanica a relevat ca, dupa polonezi, romanii sunt cei mai numeroasa natie care a imigrat in Marea Britanie. Apoi, jurnalistii de la The Sun au realizat un reportaj despre locul in care s-au adunat oamenii din Europa de Est: oraselul se numeste Burnt Oak, este in suburbia Londrei si 35% dintre locuitori sunt romani. Localitatea este numita si “Mica Romanie”, pentru ca este impanzita de tot felul de supermarketuri si magazinase romanesti, ba chiar exista si o biserica ortodoxa acolo.

  • Mica Romanie este intr-o suburbie a Londrei: oraselul este plin de magazine romanesti, case de amanet si oameni care nu vorbesc engleza
  • Mica Romanie este intr-o suburbie a Londrei: oraselul este plin de magazine romanesti, case de amanet si oameni care nu vorbesc engleza
  • Mica Romanie este intr-o suburbie a Londrei: oraselul este plin de magazine romanesti, case de amanet si oameni care nu vorbesc engleza

Meniurile la restaurante sunt în limba română, iar cel mai popular fel de mâncare sunt sarmalele.

„Când te dai jos din tren, auzi o babilonie de limbi străine, iar multe din restaurantele înghesuite de pe o stradă principală au semne și meniuri în română. Însă acesta nu este Bucureștiul, ci o suburbie din apropiere de Wembley, la nord-vest de Londra, supranumită „Mica Românie” din cauza procentului uriaș de est-europeni care trăiesc aici”, își încep jurnaliștii de la The Sun reportajul despre „cum imigrația românească a făcut localitatea Burnt Oak să fie de nerecunoscut”.

Jurnalistii de la The Sun mai scriu ca in zona, cei mai multi dintre locatarii din Burnt Oak nu stiu engleza. Din cauza “invaziei”, antreprenorii britanici si irlandezi isi muta afacerile in alta parte.

Am încercat să vorbesc cu angajații supermarketelor, dar mulți îmi spun că nu știu engleza. E același lucru cu cerșetorul fără un picior care stă pe trotuar. În Burnt Oak, copiii au printre cele mai mici note la școală, iar speranța de viață este foarte scăzută”, relatează jurnaliștii.

La prânz, bărbații stau la terasele cafenelelor și restaurantelor, iar femeile își plimbă bebelușii în cărucioare.

Conform The Sun, în cartier „nu poți face cinci pași” fără să dai peste tot felul de magazine sau case de amanet.

„Oamenii vă vor spune că Burnt Oak s-a schimbat cu rapiditate. Românii au început să vină acum opt ani, dar în ultimii trei a fost o invazie masivă. Între timp, barurile și cafenelele englezești și irlandeze au început să se închidă și antreprenorii pleacă spre alte zone. Problema e cauzată de micile afaceri locale care sunt la tot pasul, precum magazinele românești cu mâncare”, a spus Pattian Yaman, un imigrant turc care s-a mutat în Burnt Oak acum trei ani.

Sunt și antreprenori care spun că românii sunt „buni pentru afacere”. Asta susține și Rikesh Mehta, un britanic care deține o farmacie: „Românii sunt buni pentru afacere. Cheltuiesc o grămadă de bani și sunt foarte muncitori. Sunt mulți români aici, iar jumătate dintre ei nici nu vorbesc engleza. Se răspândesc ca focul, dar nouă ne aduc mulți bani.” 

 

SHARE