Prof. dr. Aurel Romila: ‘Dacă există o armonie spirituală cu cineva, poţi să-l accepţi şi dacă are cu 20 de ani mai mult, şi dacă are peste 100 de kilograme, şi dacă are diabet tip II’

11 Mar 2018

Profesorul doctor Aurel Romila este nu doar unul dintre cei mai renumiți psihiatri români, dar totodată un mare om de cultură. Experiență să vastă s-a tradus în  inițierea Centrului de Resocializare din incinta Spitalului „Alexandru Obregia”, inaugurat în 1994, proiect întâmpinat la început cu o foarte mare rezistență. Este autorul volumului Psihiatria, considerat de specialiștii în domeniu cea mai importantă sinteză de psihiatrie făcută vreodată la noi în țară.

  • Prof. dr. Aurel Romila: ‘Dacă există o armonie spirituală cu cineva, poţi să-l accepţi şi dacă are cu 20 de ani mai mult, şi dacă are peste 100 de kilograme, şi dacă are diabet tip II’

Într-un interviu acordat ziarului Cotidianul, cu ceva vreme în urmă, profesorul Romila vorbește despre ce înseamnă, în zilele noastre, adaptarea la un secol al vitezei, despre false modele precum și de incapacitatea românească de a-I prețui și sprijini pe cei valoroși.

‘În sport, se spune că fotbaliştii români sunt slabi pentru că n-au ritm. Ilie Năstase afirmă că acum n-ar fi nici al 1.000-lea pentru că e altă viteză în tenis. Nu m-a preocupat până acum viteză. În noţiunea mea despre om, despre armonie, nu am rămas la o super-noţiune cum este cea de spirit pe care o au toţi religioşii, filosofii, oamenii de cultură. Eu consider că este foarte important şi factorul secundar, pe care-l putem numi convenţional psiho-somatic.

Nu dispreţuiesc nici aspectele psihice, nici pe cele corporale. Dar ultimele sunt secundare. Fericirea mea nu stă în faptul că mi-am schimbat sau nu nasul. La cabinetul meu de psihiatrie nu e aproape nimeni, dar la clinicile de chirurgie estetică este plin. Vor să le scadă burtă, să le mărească sânii… Dacă există o armonie spirituală cu cineva, poţi să-l accepţi şi dacă are cu 20 de ani mai mult, şi dacă are peste 100 de kilograme, şi dacă are diabet tip II etc. Aspectul psiho-somatic este important, este domeniul medical, dar este secundar. Nu trebuie să faci din el cheia lumii. Contează cu ce te alegi tu, care ai fost la o sută de congrese, dacă se vede echilibrul pe care poţi să-l dai. Dacă eşti o fiară, toate cunoşțînţele şi cultură sunt inutile’.

Despre ‘nimicnicia românească’

‘Dacă mă gândesc la profesorul Arsene şi la alte nume sonore ale medicinii româneşti, toţi au fost academicieni, au ţinut sa aibă operă. Profesorul Arsene spunea: „Am o operă de un metru şi jumătate”. Eu am trăit, pe undeva, cu modestie interioară. Pe de altă parte, te gândeşti că trăieşti în România. Aici gloriile nu ţin prea mult. Iorga a scris 1.300 de cărţi şi cine-l mai ştie şi cui îi pasă? În casă lui s-a mutat Dolănescu. Nişte capacităţi pe care le-am avut au făcut, cum se zice, „ciocu’ mic”, pentru că aşa era situaţia. Am publicat o psihiatrie pe care nu mai am forţa s-o depăşesc. Alţii publică ediţii după ediţii, adaugă. Eu am spus-o o dată şi cu asta am terminat. Am absorbit atâta din nimicnicia asta românească încât nu-mi vine nici să mă duc la congrese’, a spus profesorul Romila. 

SHARE