Destinul celor şase fraţi orfani care luptă să rămână împreună, alături de bunica lor

18 Apr 2018

Cristian, gemenii Andrei și Tudor, gemenii Amelia și Luca şi Marta Dascălu au rămas de mici fără tată, iar de Paşte şi-au pierdut şi mama. Cei șase copii orfani, cu vârste între 16 ani şi 12 ani au o educaţie impecabilă: sunt elevi de bursă şi sportivi de performanţă, și îşi doresc să rămână împreună cu bunica lor maternă, cea care le-a purtat grija de mici.

  • Destinul celor şase fraţi orfani care luptă să rămână împreună, alături de bunica lor

În doar câţiva ani, cei şase copii au trebuit să facă față unor încercări teribile, pierzându-ți ambii părinți.

Tatăl lor, Gabriel Dascălu, fost militar, s-a prăpădit în urma unei comoții cerebrale, produsă, se pare, de problemele avute cu asociații cu care demarase o afacere. Avea doar 44 de ani.

Dana, soţia lui, a rămas singură cu cei șase copii. Au părăsit casa în care locuiseră şi s-au restrâns într-o locuinţă micuţă oferită de un prieten. Nu s-a plâns de greutăți nicio clipă, nu a cerut compasiune, s-a descurcat cum a putut. Pentru a o ajuta, mama ei şi-a lăsat gospodăria de la Căzăneşti - Ialomiţa pe mâna bărbatului şi s-a mutat cu ei. Dormeau băieţii într-un pat, fetele cu mama şi bunica - într-un alt pat.

Toţi  copii şi-au văzut de şcoală, au făcut sport, au continuat să fie activi. Au note mari, primesc burse, iar la sport sunt medaliaţi. Andrei şi Marta fac gimnastică aerobică, dar Marta merge şi la baschet, alături de Amelia, Tudor şi Luca. 

În urmă cu un an şi jumătate, Dana şi-a anunţat mama, că este bolnavă de cancer. ”E la început, mă fac bine“, a răspuns ea îngrijorării mamei . N-a mai putut să ascundă suferința atunci când durerile au devenit prea mari. Ca să-i lase spaţiu noaptea, fetele şi bunica au dormit pe jos.

Mama a muncit până în ultima săptămână de viaţă. De Paşti, Dana s-a stins, la 43 ani. Pe patul de moarte le-a transmis copiilor că e mândră de ei şi că se duce alături de tatăl lor să-i vegheze de acolo, iar mamei i-a cerut iertare.

”Am fost răvăşiţi. Copiii s-au strâns ca nişte pui în jurul coşciugului. Iar la cimitir, după ce s-a terminat slujba, copiii au rămas ultimii, singuri, pe marginea groapei. Au stat aşa minute în şir, cu capetele plecate, privind în gol, fără să scoată un cuvânt. Ni s-a rupt inima…“, a declarat Cosmina, o prietenă apropiată a familiei.

Bunica, Maria Uţă, are 66 ani și ştie că n-are vreme de jelit. 

”Gabriel, ginerele, era ca băiatul meu. Le făcuse în curtea mea de la ţară tot felul de jocuri de se aduna la noi toată grădiniţa, acolo se jucau copiii. În foişor puseseră saltele şi exersau la gimnastică. Ce era la noi, o bucurie… Chiar mă supărasem pe ei când mi-au spus că Dana e gravidă din nou: ‘Măi, dar mai faceţi mulţi copii?’. Dar aşa şi-au dorit ei, o familie frumoasă şi numeroasă. Şi când mă uit la copii, sunt toţi aşa reuşiţi… Mai avem şi fasoane, nu vă-nchipuiţi! Ei cresc, au nevoie ba de una, ba de alta. Dar nu ne lăsăm aşa, trebuie să ne organizăm şi să mergem mai departe“, spune ea.

După moartea mamei, cazul celor șase orfani au intrat în atenția asistenţilor sociali - de la Protecţia Copilului, de la Primărie. Anchete sociale, chemări la sediu, vizite la domiciliu, întrebări şi chestionări. Tutela copiilor este decisă în funcţie de condiţiile pe care le au în prezent, de rudele care au dreptul şi posibilitatea materială să se ocupe de ei. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi de Protecţia Copilului Constanţa dă asigurări că primordial este interesul copiilor care vor rămâne împreună dacă se constată că sunt bine îngrijiţi. 

”Vom institui plasament în regim de urgenţă la bunica maternă, în locuinţa actuală, unde îşi vor face toţi mutaţie, cu acordul prietenilor de familie care deţin proprietatea. Trebuie regim de urgenţă pentru că băieţii sunt clasa a 8-a, au examen de Capacitate şi vor să dea la Liceul Militar de Marină, astfel că trebuie să aibă situaţia rezolvată. După aceea, tutela va fi încredinţată bunicii materne, iar copiii vor rămâne în atenţia noastră, conform procedurii“, a precizat Oana Manoilă, reprezentant DGASPC.

Bunica nici nu concepe să se despartă de nepoţi. În această luptă i s-a alăturat fiul său Nicu, întors din Anglia pentru a-i ajuta.

”Sunt ai mei, i-am crescut de mici, mai ceva ca pe copiii născuţi de mine, că atunci aveam serviciu, acum am stat numai de ei. Toţi au note peste 8, sunt premianţi la şcoală, iar de la sport au un snop de medalii. Ieşim noi la liman, deocamdată trăim din pensile lor de urmaş, din pensia mea, din bursele lor. Mai sunt facturi neplătite, rămase de când cu boala Danei, dar le achităm şi apoi facem caiet cu cheltuieli la liniuţă. Vedem ce ne trebuie, cât ne ajunge, iar dacă nu ne ajunge, mai tăiem“, spune bunica.

Cristian, cel mai mare dintre frați, este deja la liceu și în timpul liber munceşte. Băiatul, care va împlini 17 ani, la vară lucrează deja, la sfârșit de săptămânăi şi în vacanţe, la un restaurant din Năvodari, ca ajutor de ospătar. Când a adus acasă primul salariu, au plâns de fericire.

Important este ca fraţii Dascălu şi bunica Maria să aibă un loc unde să stea, împreună. Primăria Constanţa este în cautarea unei locuinţe sociale pentru ei.

”Ne dorim măcar 3-4 camere, cu două băi. Sunt oameni pentru care mă rog de sănătate înainte să mă rog pentru mine sau pentru copii. Au sărit în ajutor, ne-au sprijinit cu tot ce au putut. Aleargă după acte, vorbesc colo, vorbesc dincolo, duc copiii unde mi-e mie mai greu. Ieri, Gelu l-a dus pe unul dintre ei la dentist că-l durea o măsea de minte. În weekend, Petronela i-a scos pe toţi la film. Şi câte nu trebuie unui copil, d-apoi la şase?! Dar nu disperăm, n-avem voie!“, se întăreşte bunica Maria.

Persoanele care vor să ajute financiar cei șase copii și pe familia lor pot dona bai în contul

IBAN RO50UGBI0000452013019 RON de la Garanti Bank - Sucursala Constanţa, deschis pe numele Dascălu Mariana Daniela. 

SHARE