Femeile conduc! Ultima comunitate matriarhală din Europa - video

09 Feb 2018

Kihnu, o insulă de 16,4 kilometri pătrați, pierdută în Marea Baltică,  în Golful Riga  care oferă adăpost pentru aproape 500 de locuitori, răspândiți în patru sate - locul în care se păstrează ultima comunitate matriarhală din Europa, de secole, aici, femeile fiind ”gardieni ai comunității”.

  • Femeile conduc! Ultima comunitate matriarhală din Europa - video

În cea mai mare parte a anului, pe insulă poți întâlni doar femei, dacă îi excludem pe cei câţiva băieţi. Ele se ocupă de tot, de la muncile agricole şi gospodăreşti la creşterea copiilor şi păstrarea tradiţiilor, politică, administraţie, comerţ, în timp ce bărbaţii sunt plecaţi pe mare, la pescuit, cu lunile.

Faptul că insula este încă un exemplu unic al unei societăţi matriarhale se datorează izolării sale şi locuitorilor săi care au rămas fideli obiceiurilor ancestrale. 

”Cultura din Kihnu este interesantă pentru că purtăm mereu costume tradiţionale, avem melodii şi dansuri populare vechi. Cântecele şi tradiţiile de nuntă din Kihnu au o vechime de peste 2000 de ani. Totuşi, salariile bărbaţilor asigură baza noastră economică“, spune Mare Matas, liderul acestei comunităţi, membră în Parlamentul estonian, apărând tradiţiile şi meseriile locale, în capitala Tallin.

De trei ori pe săptămână se întruneşte un comitet al celor mai influente femei de pe insulă, într-o clădire centrală situată în faţa pitoreştii biserici ortodoxe. În jurul orei 17.00, în faţa unei ceşti de ceia aburinde, femeile iau decizii importante pentru comunitate. 

De exemplu, păstrarea a şase ore de săptămână pentru predarea dialectului local în şcoala primară sau obligaţia fetelor tinere de a învăţa să coasă şi să ţeasă. 

Când se întorc de pe mare, bărbaţii recunosc că fără autoritatea feminină, viaţa ar fi imposibilă pe insulă, de aceea nici nu o contestă.

În 2008, UNESCO a declarat Insula Kihnu ”patrimoniu intangibil“.

SHARE