Speranțe mari pentru grăsuți și obezi: cașeta care, odată înghițită, se transformă într-un balon în stomac! L-ați încerca?

13 Mar 2018

Se numește “balonul elipsă” și reprezintă o noutate în lupta oamenilor cu greutatea corporală, dar nu vor să treacă prin operații chirurgicale. L-a încercat o tânăra din Marea Britanie, Kayleigh Fellows: la sfârșitul anului trecut ea cântărea 120 de kilograme, greutate care o plasa în categoria obezității severe. Abia atunci fata de 28 de ani a realizat că este timpul să ia măsuri drastice, altele decât o simpla dietă alimentară.

  • Speranțe mari pentru grăsuți și obezi: cașeta care, odată înghițită, se transformă într-un balon în stomac! L-ați încerca?

Povestea ei este asemănătoare cu a multor alți oameni: “Am încercat zeci de regimuri, care au avut toate același rezultat: slabeam câteva kilograme și, după o perioada de timp, mă îngrășam și mai tare. În ultimii șase ani, surplusul de greutate a ajuns să fie o serioasă problema de sănătate, îmi crescuse tensiunea și aveam colesterolul mărit. Aveam mărimea 20 la haine, nu-mi găseam nimic pe măsură și îmi era rușine să mă duc la sala, din cauza felului în care arătăm”, a povestit Kayleigh Fellows pentru Daily Mail.

Astfel că, tânăra a început să se intereseze de chirurgie bariatrica, dar i-a fost foarte teamă de operație: “Am citit poveștile multor oameni cărora le-a fost tăiat stomacul, am înțeles că sunt multe efecte colaterale și n-am avut curajul să trec printr-o asemenea operație”, a povestit Keyleigh.

Astfel, ea a optat pentru o metodă deloc invazivă: balonul elipsă, care se prezintă sub forma unei cașete. O dată înghițită, medicul ghidează prin raze X dispozitivul în stomac și, apoi, printr-un cateter, este umplut cu soluție salina. Balonul este sigilat apoi, iar cateterul este retras.

După patru luni, soluția salina “topește” vâlvă, iar balonul este excretat natural, printr-o procedura care durează în jur de 30 de minute. Rezultatele sunt încurajatoare: în studii efectuate în Statele Unite și Marea Britanie, unde se practică această metodă, în patru luni, oamenii pierd în jur de 10% din greutatea inițială, iar circumferința taliei este cu aproximativ nouă centimetri mai mică. Există și efecte colaterale, între care greață și vomă, dar care apar pe perioade foarte scurte de timp.

Balonul elipsă nu reprezintă o procedură de lungă durata, dar este startul unui proces de slăbire pe termen lung, cu condiția să accepți că este vorba de schimbarea completă a regimului de viață.

Kayleigh a înghițit balonul în luna noiembrie a anului trecut. “Am înghițit capsula fără prea mare dificultate și a durat cinci minute să fie umplut cu soluție salina. Am avut voie să mănânc imediat după procedura, dar abia după patru ore am putut gusta ceva. Mă simțeam de parcă băusem 10 litri  de apă. Respectiv, poți mânca, dar în cantități infime, respectiv puteam înghiți 1/3 din volumul portiilor pe care mi le pregăteam înainte pentru masă. Acum Kayleigh are 102 kilograme și poartă măsură 16 la haine.

Procedura balonului Elipsă este destul de costisitoare: se practică în cabinete private în Marea Britanie și costă în jur de 3200 de lire sterline, mai ieftină totuși decât celelalte intervenții chirurgicale. Riscul acestei proceduri este că, dacă pacientul nu-și schimbă complet stilul de viață și revine la alimentația de dinainte, se va reingrasa în aproximativ un an de zile.

Balonul Elipsă este recomandat persoanelor care au indicele de masă corporală mai mare de 27, dar care nu au suferit anterior vreo operație abdominală, au ulcer sau alte boli inflamatorii ale stomacului.

SHARE