Care sunt băuturile care pot provoca 13 tipuri de cancer

25 Feb 2018

Persoanele care beau în mod regulat băuturi carbogazoase cu un conţinut mare de zahăr prezintă un risc mai mare de a face cancer decât cele care nu consumă astfel de băuturi, indiferent dacă sunt sau nu supraponderale, se arată într-un studiu al cercetătorilor australieni.

  • Care sunt băuturile care pot provoca 13 tipuri de cancer

Studiul a analizat 3.283 cazuri de cancer legate de obezitate şi a descoperit că riscul acestei boli creşte în condiţiile consumului de băuturi carbogazoase îndulcite cu zahăr.

"Am fost surprinşi să constatăm că riscul de cancer nu era complet motivat de obezitate. Nu este şi cazul celor care beau băuturi carbogazoase dietetice, fapt ce sugerează că zahărul este elementul-cheie", a declarat Allison Hodge, de la Institutul împotriva cancerului Victoria, care a realizat studiul alături de Universitatea din Melbourne.

Colorantul 4-methylimizadole utilizat în băuturile carbogazoase sau îndulcitorii nu par să accentueze riscul de cancer, potrivit studiului publicat de revista Public Heath Nutrition.

Todd Harper, directorul executiv al Institutul împotriva cancerului Victoria, a precizat că datele oferă şi mai multe argumente celor care pledează pentru reducerea consumului de băuturi carbogazoase cu conţinut mare de zahăr.

"Băuturile îndulcite, inclusiv cele carbogazoase, conduc la obezitate şi cresc riscul a 13 tipuri de cancer", asigurat Harper, subliniind că acestea provoacă de asemenea diabet de tip 2, boli cardiovasculare şi carii.

SHARE