Bio-glue, un adeziv care va revoluționa medicina, inspirat de un limax

30 Iul 2017

Un mucus secretat în scop defensiv de o specie de limax stă la baza un nou tip de adeziv care are potențialul de a revoluționa sistemul de sănătate, informează bbc.co.uk.

  • Bio-glue, un adeziv care va revoluționa medicina, inspirat de un limax

Bio-adezivul, foarte puternic și maleabil, cu aderență inclusiv la suprafețe umede - o caracteristică extrem de importantă - a fost inventat de o echipă de oameni de știință de Universitatea Harvard care l-a testat cu succes inclusiv pentru recuperarea unei găuri din inima unui porc.

"Am fabricat materialul astfel încât acesta să preia caracteristicile principale ale mucusului de limax - Arion fuscus, iar rezultatul este în totalitate pozitiv", a declarat conducătorul echipei de cercetare, dr. Jianyu Li.

Bio-adezivul are două componente - adezivul propriu-zis și o substanță "de amortizare", cu un rol cheie în acest proces.

Adezivitatea deosebită este generată de mai mulți factori - de forțele de atracție ce se dezvoltă între moleculele lipiciului încărcat electric pozitiv și celulele corpului încărcate negativ,  de legăturile covalente create între atomii aflați la suprafața celulară și lipici și de modul în care adezivul penetrează fizic țesuturile.

Rezultatele experimentelor, publicate în "Science", au demonstrat că adezivul nu este toxic pentru țesuturile vii și este de trei ori mai puternic decât oricare altă substanță de aceeași natură utilizată în scop medical.

Bio-adezivul poate fi folosit atât pe piele, ca pansament , sau sub formă de lichid injectat în rănile profunde.

De asemenea, se estimează că ar putea fi utilizat în scopul administrării unor medicamente în anumite zone ale corpului dar și pentru a atașa unele dispozitive medicale de diverse organe interne - cum ar fi cele care stimulează bătăile inimii.

Noul tip de adeziv aderă la o suprafață în trei minute, iar în jumătate de oră este la fel de dur ca un cartilaj.

Echipa de oameni de știință a mai precizat că se lucrează la o versiune biodegradabilă ce se va resorbi în corp în mod natural pe măsură ce rana se vindecă.

 

 

SHARE