Caz medical. O tânără transpiră sânge prin porii feței și ai mâinilor

24 Oct 2017

Revista Canadian Medical Association Journal găzduiește prezentarea cazul unei paciente, în vârstă de 21 de ani, care, de trei ani, transpiră cu sânge prin porii feței și ai mâinilor, fără să fi suferit vreo leziune.

  • Caz medical. O tânără transpiră sânge prin porii feței și ai mâinilor

Potrivit medicilor italieni Roberto Maglie și Marzia Caproni, cei care expun acest caz, este vorba de hemoragii care se produc aparent fără nicio cauză și care intervin atunci când pacienta doarme, sau  practică exerciții fizice.

Hemoragiile durează între 1 și 5 minute.

Diagnosticul pus de medici pacientei este hematohidroză, o boală ce constă în eliminarea spontană de transpirație sanguină prin pielea intactă, dar a cărei cauză nu este cunoscută, putând avea la bază boli sistemice, sau tulburări psihomatice.

Potrivit istoriei medicale, o posibilă explicație a transpirației cu sânge este afectarea rețelei de vase capilare aflate în jurul glandelor sudoripare., iar atunci când acestea se dilată, din cauza anxietății, pereții lor, mai fragili, se pot rupe, iar sângele poate ajunge în glandele sudoripare.

Tinerei i-a fost administrat propanolol, un medicamente folosit în tratarea hipertensiunii, care a redus, dar nu a și eliminat, hemoragiile prin porii pielii.

Episoadele de transpirație cu picături de sânge au făcut ca tânăra să se izoleze din punct de vedere social și să dezvolte simptome depresive și de panică.

SHARE