Ce medicamente sunt folosite de adolescenti si adultii tineri pentru a se droga?

07 Mai 2018

Alianta Romana de Preventie a Suicidului (ARPS) atrage atentia parintilor ca o parte dintre medicamentele pe care le cumpara pe reteta sunt folosite de adolescentii cu tendinta spre adictie pentru a se droga. Doina Cozma, presedintele ARPS, atrage atentia ca internetul este plin de retete care pot fi folosite de minori, pentru a extrage substante periculoase din medicamente banale.

  • Ce medicamente sunt folosite de adolescenti si adultii tineri pentru a se droga?

„Şi adolescenţii, dar şi adulţii tineri, care au potenţial de adicţie (dependenţă n.r.), ştiu aceste preparate care se vând de multe ori cu o reţetă simplă şi ştiu în plus să extragă codeina, de exemplu, care ştim că este un metabolic al morfinei. Dar, de multe ori, îşi fac aceste extracţii de preparat opioid din medicamentele care se vând foarte uşor prin reţete simple, albe, dar de multe ori pot să se intoxice. Fie voluntar, fie involuntar“, atrage atenţia Doina Cozman, preşedintele ARPS.

Farmaciştii ştiu sau bănuiesc că unele dintre medicamente nu sunt folosite în scopul declarat. „Cele mai cerute medicamente sunt Xanax (somnifer şi calmant), Diazepam (somnifer) sau Anxiar (tratamentul stărilor de anxietate). Alte medicamente sunt Tramadol şi Doreta. Un alt medicament vândut des în farmacii fără reţetă este Extraveralul, care conţine Fenobarbital. Vin şi spun că au insomnii, că sunt neliniştiţi, iar în unii farmacişti le dau medicamentele fără reţetă. Codeina este un alt medicament căutat, care se dă pe reţetă. Mai sunt medicamente care conţin Codeină în doză mică şi se eliberează fără reţetă, cum ar fi Fasconal sau Codamin“, a explicat, pentru „Adevărul“, diriginta unei farmacii.

„Ori merg la medicii de familie şi spun că au o nevralgie şi iau reţetă pentru analgezice precum Tramadol, ori merg direct la farmacie şi se înţeleg cu farmaciştii. Aceste medicamente trebuie eliberate doar cu prescripţie medicală, nu intră în categoria celor de urgenţă pentru care farmacistul poate face excepţie. În această categorie intră antibioticele sau medicamentele pentru tratarea diferitelor afecţiuni, precum cele cardiovasculare. Alt medicament pentru care farmaciştii omit uneori să ceară reţetă este Tussin Forte“, a mai spus farmacista. Unul dintre medicamentele care pot fi obţinute uşor din farmacii şi care are efect psihotrop puternic este Tramadol. Acesta este un analgezic opioid, cu acţiune intensă, folosit la tratarea durerilor acute sau cronice. Mai mult, în farmacii se găsesc nu mai puţin de 20 de preparate farmaceutice care conţin această substanţă”, a mai spus medicul, pentru Adevarul.
 

 

SHARE