Studiu - Fumatul de iarbă, în doze mici, inversează procesul de îmbătrânire a creierului persoanelor în vârstă

09 Mai 2017

În unele culturi tribale, în care consumul de cannabis face parte din tradiție, se spune că bătrânii fumează iarbă pentru că îi ajută să transmită celor tineri cunoștințele.

  • Studiu - Fumatul de iarbă, în doze mici, inversează procesul de îmbătrânire a creierului persoanelor în vârstă

O echipă de cercetători de la Universitatea din Bonn, Germania, a descoperit că, în timp ce la tineri duce la pierderi de atenție și memorie, consumul de cannabis la persoanele în vârstă, în doze mici, inversează îmbătrânirea creierului și ajută la învățare și memorare, informează revista Nature.

Obiectul studiului echipei de cercetare a vizat sistemul endocannabinoid al mamiferelor, implicat în echilibrarea răspunsului organismului la stres.

THC-ul - tetrahidrocanabinolul - o rășină uleioasă, un derivat benzo-piranic de tip canabinoidic, substanța activă principală din cannabis - produce în acest sistem molecule similare celor naturale, care ne liniștesc, ne calmează.

Stimularea creierului

Echipa a dat o doza echilibrată de THC la șoareci tineri (cu vârsta de 2 luni), șoareci de vârstă mijlocie (12 luni) și șoareci vârstnici (18 luni). Cantitatea primită a fost dozată astfel încât să nu producă efecte psihoactive.

După o lună, echipa a testat capacitatea șoarecilor de a-și îndeplini sarcinile cognitive, cum ar fi găsirea drumului în labirinturi sau recunoașterea altor șoareci.

În grupurile de control care nu au primit THC, șoarecii tineri au obținut rezultate mult mai bune decât șoarecii de vârstă mijlocie și cei vârstnici.

De cealaltă parte, șoarecii de vârstă mijlocie și cei vârstnici cărora li s-a administrat THC au efectuat mai bine testele decât șoarecii tineri din grupul de control.

Studiile ulterioare au arătat că THC-ul a amplificat numărul de conexiuni între celulele creierului implicate în formarea memoriei. 

Viitoare teste pe oameni

Rezultatele studiului nu sunt surprinzătoare, spune specialistul David Nutt de la Imperial College din Londra. Studiile pe animale au arătat că substanțele canabinoide produse de organism în sine pot avea efecte benefice asupra creierului.

Și Nutt și colegii săi au descoperit, de asemenea, că utilizarea THC-ului protejează alcoolicii de leziunile cerebrale induse de alcool.

Echipa de la Universitatea din Bonn planifică un nou studiu, de data aceasta pe cobai umani, pentru a afla dacă persoanele în vârstă pot beneficia de efectele microdozării cu THC și, dacă da, de la ce vârstă este benefică pentru că nu se poate face o extrapolare între vârsta șoarecilor și cea a oamenilor.

SHARE