Copiii au performanţe şcolare slabe din cauza lipsei de somn

11 Oct 2017

De câte ori nu aţi auzit părinţi spunând, mai cu mândrie (că le seamănă), mai cu supărare, că odrasla nu vrea să meargă la culcare înainte de 12 noaptea? Repercusiunile lipsei de somn se măsoară şi în înălţimea viitorului adult – pentru că hormonul de creştere este secretat cu precădere în orele de somn dinainte de miezul nopţii – dar şi în performanţele şcolare. Oricum, există o “modă” şi în România de a-l lasă pe copil să decidă la ce oră se culcă. 

  • Copiii au performanţe şcolare slabe din cauza lipsei de somn

Repercusiunile nu se lasă aşteptate. Un studiu realizat în Marea Britanie relevă că un somn incomplet are efect, după cum este şi firesc, performanţa şcolară slabă. 

Copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani dorm în jur de 8 ore pe seară, în loc de cel puţin zece, aşa cum recomandă medicii specialişti. 

Evident, a două zi la şcoală au deficit de atenţie, uită ce învaţă şi nu reuşesc să ţină pasul cu clasa. 

Doctor Anna Weighall, care a condus studiul realizat de Universitatea Leeds, spune că, în principal, este vină părinţilor, care nu reuşesc să se impună în faţa copiilor: “Părinţii ar putea impulsiona puternic performanţele academice ale celor mici dacă ei înşişi n-ar sta treji până la ore târzii din noapte”.

O altă măsură ce ar putea fi luată este interzicerea folosirii de către copil a telefonului înainte cu câteva ore înainte de somn.

SHARE