Suntem conștienți că am murit! Mintea funcționează chiar și după ce corpul nu mai dă semne de viață

19 Oct 2017

Moartea e un eveniment normal care încheie un ciclu al vieții pe care o percepem și cunoaștem. Unii dintre noi trăiesc teama de moarte, deși poate e cel mai sigur eveniment din cele ce li se vor întâmpla, și sigur asta, încă de la naștere...

  • Suntem conștienți că am murit! Mintea funcționează chiar și după ce corpul nu mai dă semne de viață

Spaima de moarte poate deveni și mai prezentă, după ce oamenii de știință au descoperit în urma unui studiu că starea de conștiență se prelungește chiar și după ce organismul uman a încetat să mai dea semne de viață. Asta înseamnă că, cel puțin la nivel teoretic, unii pot chiar auzi momentul în care este declarat decesul lor de către medici, informează The Independent.

Descoperirea a fost făcută de dr. Sam Parnia, conducător al echiperi de cercetare în stări critice și resuscitare de la NYU Langone School of Medicine.

În cel mai mare studiu efectuat până acum pe această temă, grupul de cercetare a examinat cazurile pacienților care au suferit atacuri cardiace și care au fost resuscitați.

Unii dintre subiecți chiar au relatat că erau perfect conștienți de ceea ce se întâmpla în jurul lor, auzind conversațiile sau chiar momentul în care s-a declarat decesul lor.

Decesul, din definiție, se instalează din momentul în care cordul nu mai este activ și alimentarea cu sânge a creierului încetează.

”Din punct de vedere tehnic, acesta este momentul decesului, se bazează pe faptul că încetarea ritmului cardiac conduce la încetarea circulației sanguine către creier, ceea ce înseamnă că funcțiile cerebrale își încetează, aproape instantaneu,  activitatea,  toate reflexele necondiționate cotrolate de creier - deglutiția, cel al reacției pupilelor la lumină, dispar”, spune dr. Sam Parnia.  

Există numeroase evidențe ale unei explozii de energie în creier, concomitentă cu momentul decesului. Rezultate puse în evidență, în 2013, o echipă de cercetare de la Universitatea din Michigan, au studiat semnalele electrice din interiorul creierului unor cobai cărora li se indusese un atac de cord.

S-a constatat faptul că aceste semnale electrice pot fi asociate unei stări de hiper-alertă a creierului, ce continuă chiar și în perioada scursă după declararea morții clinice.

”În același mod în care grupuri de cercetare au studiat calitatea experiențelor naturii umane, dragostea, de exemplu, noi încercăm să înțelegem modul în care oamenii trec prin procesul morții, explicând din punct de vedere științific această experiență universală pe care o vom încercat toți”, a mai declarat dr. Sam Parnia.

Mintea, constienta si dupa moarte

SHARE