Cum ne îngrașă stresul? Nu sunt vorbe in vant, ci rezultatele rezultatele studiului Maastricht!

25 Ian 2018

O altă profesie la care se pricepe toată lumea, în afara fotbalului, este și cea de nutriționist. Spunem asta în sensul în care toată lumea se apucă de cure de slăbire după cum o taie capul și urmează diete pe care le citește pe net. Ultimele cercetări în domeniu relevă faptul că stresul are un rol extrem de important în îngrășare, informeaza BBC. Iată și cum.

  • Cum ne îngrașă stresul? Nu sunt vorbe in vant, ci rezultatele rezultatele studiului Maastricht!

Stresul cronic este cauza majoră a unui somn neodihnitor, care conduce către un “roller coaster” al valorilor zahărului din sânge. Ca urmare, senzația de foame este mai intensă, iar mâncatul în exces conferă, temporar, liniște. Și întrăm într-un cerc vicios, din care nu mai putem ieși: somnul este agitat, valorile glucozei se perturbă, organismul transformă excesul în grăsime și apare riscul diabetului de tip doi.

În sprijinul acestei teorii, dr. Giles Yeo, cu ajutorul cercetarorilor Universității din Leeds, s-a oferit drept subiect al unui studiu, inititulat Masstricht Stress Test.

Dr. Giles a fost rugat să scadă repetat, în timp record, numărul 17 din 2043 și, din nou, același număr din totalul rămas. Giles a făcut o mulțime de greșeli fiind presat de timp.

Următoarea proba a fost aceea de a-și ține mâna într-un recipient cu apă înghețată cat de mult posibil. Înaintea și după desfășurarea acestor teste, echipa din Leeds i-a măsurat doctorului Giles nivelul zahărului din sânge.

Dupa masă, in cazul unei persoane sănătoase, așa cum este Giles, valorile glicemiei cresc  și apoi revin la valori normale.  Dar, după ce l-au stresat cu cele două teste, valoarea zahărului din sânge a crescut și nu a scăzut absolut deloc timp de trei ore, de șase ori mai mult comparativ cu ziua anterioară, când subiectul a avut o zi normală.

Motivul pentru care a avut loc această disfuncționalitate este stresul: organismul se autoalerteaza și crede că este atacat: prin urmare eliberează un nivel mare de glucoză în sânge, pentru a oferi mușchilor energie. Doar că individul nu are nevoie de acea energie, astfel că pancreasul va elibera insulină, pentru a reduce valorile glicemiei. Creșterea abrupta a nivelului de insulină provoacă foame, de aceea organismul are nevoie de carbohidrați și dulciuri, atunci când suntem stresați.

Exact același proces se întâmplă atunci când somnul nu este odihnitor. Oamenii care dorm prost au nevoie de 365 kcalorii mai mult pe zi, valoarea calorică a unei brioșe mari, comparativ cu o zi normală. Copiii, de asemenea, cer dulciuri, în zilele în care nu au dormit suficient.

Sfatul specialiștilor este, evident, acela de a îndepărta sursa de stres. E greu, dacă nu imposibil, în zilele noastre să ai un regim de viață netulburat de nimic, astfel că recomandarea este să dedicați cât mai mult posibil unei activități pe care o agreați, cum ar fi grădinăritul, sportul, dansul, cititul, orice care va poate scoate din starea de neliniște în care va aflați zilnic.

SHARE