Doctor Mihaela Bilic: 'Mâncăm nu pentru că ne place sau pentru că e bun cu adevărat, câteodată nici măcar pentru că ne e foame, mâncăm doar pentru că avem la îndemână!'

22 Mar 2018

O problemă mare cu care se confruntă noile generații este reprezentată de alimentația corectă. Numărul copiilor și adolescenților supraponderali și obezi este în creștere. Vină de cele mai multe ori aparține părinților, care oferă că “răsplată” celor mici vizite la fast-food. Dar ce ne facem când, desi ii sfatuim corect, copilul crește, merge la liceu, și, în ciuda celor invatate  acasă, el preferă să renunțe la pachețel și, pentru că e cool, se duce cu colegii să-și cumpere de mâncare de la chioșcul din față școlii? Soluția este să le explicăm adolescenților noștri cât de rău le face această alegere. Din păcate însă, și părinții, din lipsa de timp, din comoditate sau din cine știe ce motive, procedează la fel. Doctor Mihaela Bilic a scris despre toate aceste lucruri.

  • Doctor Mihaela Bilic: 'Mâncăm nu pentru că ne place sau pentru că e bun cu adevărat, câteodată nici măcar pentru că ne e foame, mâncăm doar pentru că avem la îndemână!'

“Mă uit în jurul meu și sunt surprinsă ce a ajuns să însemne mâncarea pentru tinerii din ziua de azi - majoritatea produselor sunt ambalate, semipreparate sau, în cel mai bun caz, gătite de alții. Poate și noi ne-am fi hrănit cu biscuiți, covrigei și pizza încălzită la microunde dacă le-am fi avut. Cert este că asistăm la o trecere a preparatelor alimentare către "uscăciuni", adica lucruri care pot fi mâncate la birou, în canapea, pe stradă sau la volan - adică oriunde în afară de masă. Sendvișuri, produse de patiserie sau panificație, semipreparate din rafturi de supermarket și pungi colorate din distribuitoarele din holurile clădirilor de birouri, în asta constă mâncarea de azi.

 Și poate nici nu e cea mai plină de calorii și nehrănitoare variantă, dacă nu ne-ar face să pierdem contactul cu simțurile noastre, cu senzațiile alimentare și atenția acordată mâncării. Ce vreau să spun cu asta? Faptul că nu ne mai asumăm deciziile legate de mărimea porției, combinațiile și asociațiile dintre diferite produse, cantitatea anumitor ingrediente sau gradul de sațietate și satisfacția pe care ni le produc- totul e deja hotărât de alții și gata ambalat. Ne place/ne convine, bine! Dacă nu, e problema noastră!

Din păcate uităm să ne întrebăm cum a fost experiența alimentară pe care am avut-o, dacă gustul a fost la înălțimea așteptărilor, dacă ne-a satisfăcut consistența  si cantitatea. Uităm sau nu știm să apreciem dacă preparatul respectiv a fost prea gras sau prea dulce, dacă era un aperitiv sau un fel de bază. Nu ne mai batem capul gândindu-ne că ne-ar fi prins bine mai multă salată sau că porția de cartofi/orez trebuia să ne ajungă pentru doua mese.

 Mâncăm indiferenți ce este la îndemână, ce ni se dă, ce găsim. Renunțăm la exigențe de dragul comodității și dăm vina pe lipsa de timp de fiecare dată când ne apucă mustrările de conștiință. Părem interesați de noutățile din sfera nutriției, însă comportamentul și faptele ne rămân neschimbate. Știm ce avem de făcut, dar practica ne omoară. Și atunci care e soluția? Ce ne poate trezi din amorțeala simțurilor și din mâncatul pe pilot automat? Cum putem scăpa de acest "merge și așa" extins mai nou și la capitolul alimentație? Eu cred că numai cu ajutorul celor din jur: faceți un exercițiu și propuneți-vă să mâncați întotdeauna cu cineva; încercați să vă descrieți reciproc produsele pe care le consumați, să identificați ingredientele, să le savurați și să le analizați cu toate simțurile. Atenție, nu e voie să folosiți cuvintele "bun" și "interesant"!

Rezultatul e pe cât de amuzant, pe atât de răvășitor. Veți descoperi cu surpriză cât de puține lucruri reușim să simțim apropo de mâncare, cât de analfabeți suntem dpdv alimentar, cât de mare ne este toleranța apropo de produse îndoielnice ca gust și calitate. Mâncăm nu pentru că ne place sau pentru că e bun cu adevărat, câteodată nici măcar pentru că ne e foame, mâncăm doar pentru că avem la îndemână!", a scris dr. Mihaela Bilic.

SHARE