Doctor Simona Tivadar: “Stimaţi părinţi, obezitatea copilului vi se datorează, la fel toate complicaţiile hrănirii greşite”

12 Oct 2017

Simona Tivadar, medic primar în diabet, boli de nutriţie şi metabolism, recunoscută pentru felul sau direct de adresare, îşi exprimă revoltă faţă de părinţii care îşi alimentează copiii, luându-şi informaţiile de pe Facebook sau din tot felul de reviste de lifestyle. Cert este, că la ora actuală, în România, şi din această cauza, unul din trei copii este obez, afirmă dr. Tivadar.

  • Doctor Simona Tivadar: “Stimaţi părinţi, obezitatea copilului vi se datorează, la fel toate complicaţiile hrănirii greşite”

“In sfârșit, Asociația Americană de Pediatrie recomandă să nu se dea copiilor sucuri, nici măcar atunci când sunt sugari. Piureuri de fructe la 5-6 luni cu lingurița, nu în biberon, iar suc din fructe proaspăt stoarse doar în completarea unei mese până la 1an. Eu, una, nu aș recomanda nici o picătură de suc decât atunci când copiii au febră sau nu pot mânca mâncare din cauza unei afecțiuni intercurente (ca sursă de glucoză/fructoză și pentru hidratare).

Abuzul de sucuri - chiar naturale - e îngrășător datorită zaharurilor conținute în mod natural de fructe. Un fresh de portocale înseamnă echivalentul a 4 felii de pâine (40 gr de glucide). Sigur, alfel de glucide, dar merită comparația. Merge perfect după o pizza, să pape micuțul și vitamine, asta e concepția. 

Abuzul de fructoză din sucuri determină aparitia steatozei hepatice nonalcoolice, adică a ficatului gras. 

Sucurile nu dau sațietate fiindcă creierul nu le înregistrează ca mâncare (din cauză că nu mestecăm), alterându-se mecanismul foame-sațietate cu care ființa umană se naște. Urmează tulburările inerente de comportament alimentar la adolescență.
Se evacuează rapid din stomac, suprasolicitând anumite enzime digestive. Noroc că la grădiniță există o "expertă" în nutriție pescuită de la televizor care o să-i pună diagnosticul de intoleranță la gluten și la lactoză și o să-i compromită definitiv alimentația. 

Stimați părinți, sunteți singurii responsabili de felul în care vă hrăniți copiii. Facebook-ul nu e un kibutz în care să creșteți copilul și să împărțiți responsabilitatea. Obezitatea copilului vi se datorează, la fel toate complicațiile hrănirii greșite. Faptul că solicitați consultații de nutriție pentru copii de 2 -5 -7 ani mă face veșnic să-mi pierd cumpătul de enervare, exasperare, ciudă. Voi sunteți responsabili, voi aveti nevoie de educație, nu copilul. El mănâncă exact ceea ce ii cumpărați și oferiți. A da vina pe bunici, pe grădiniță, pe oricine altcineva decât pe voi e grav: înseamnă că nici nu vreți să faceți minimum de efort pentru a schimba situația.

1 din 3 copii in România este supraponderal. Și 40% dintre adulți sunt analfabeți funcțional, nu înțeleg ce li se spune sau ceea ce citesc. Viitor de aur țara noastră are”, a scris dr. Simona Tivadar.

 

 

SHARE