Dr. Mihaela Bilic: “Cu cât mâncăm mai mult, cu atât vom avea nevoie de un volum mai mare de alimente că să ne săturăm”

20 Oct 2017

Există o vorbă, de pe vremea bunicilor noştri, că stomacul nu trebuie “să roadă în gol”, cu alte cuvinte, trebuie umplut, pentru că altfel, cred ei, ajungem la tot felul de boli digestive. Dr. nutriţionist Mihaela Bilic a explicat, pe pagină de Facebook, că stomacul, atunci când e gol, intră în stare de repaus. Şi acesta este şi secretul nu doar a unei siluete perfecte, ci şi a alimentaţii sănătoase: să-l ţii gol între principalele mese.

  • Dr. Mihaela Bilic: “Cu cât mâncăm mai mult, cu atât vom avea nevoie de un volum mai mare de alimente că să ne săturăm”

“Stomacul este un organ muscular care, în condiţii normale, între mese, are pereţii lipiţi. Deci stomacul nu există că şi incinta/cavitate decât atunci când noi începem să mâncăm. Odată umplut cu alimente (nu contează dacă sunt multe sau puţine) el începe treaba, le amestecă cu sucuri digestive şi le elimina treptat în intestinul subţire. În momentul în care s-a golit, stomacul şi-a îndeplinit rolul, pereţii lui se lipesc la loc şi intră în stare de repaus până la următoarea masă”, scrie Dr. Bilic. 

“Amuzant sau nu, de fapt stomacul nu trebuie umplut, ci ţinut gol. Pentru că în momentul în care ciugulim ceva, ronţăim un lucru cât de mic gata, răul e făcut: pornim o întreagă maşinărie, trezim un "animal" adormit care, da, va cere să fie umplut/hrănit. 

Obiectivul unei alimentaţii sănătoase este să reuşim să nu mâncăm nimic între mese, să existe o pauză completă de 3-4 ore în digestie/secreţie de sucuri gastrice. Şi mai trebuie ţinut cont de un element: stomacul este un muşchi, deci se "antrenează" că orice muşchi. Cu cât mâncăm mai mult la o masă, cu atât vom avea nevoie de un volum mai mare de alimente că să ne săturăm. Sau invers, disciplinaţi-va să mâncaţi mai puţin şi stomacul se va umple mai repede. 

Concluzia: stomacul se "educa" şi nu, nu trebuie umplut!:)”, conchide doctor Bilic.

SHARE