Google. Algoritm de Inteligență Artificială care poate depista problemele cardiace prin scanarea ochilor

20 Feb 2018

Verily, divizia de inovații în tehnologia medicală a celor de la Google a descoperit o noua metodă prin care problemele cardiace pot fi depistate din timp, cu ajutorul inteligenţei artificiale.

  • Google. Algoritm de Inteligență Artificială care poate depista problemele cardiace prin scanarea ochilor

Scanarea fundului de ochi, traversat de numeroase vase sânge, poate crea o imagine de ansamblu a stării generale de sănătate.

Analiza microscopică a fundului de ochi poate scoate identifica, printre altele, date precum presiunea sângelui, vârsta ori dacă pacientul este fumător. Coroborarea datelor obținute în urma acestei investigații pot determina o imagine a sănătăţii cardiace.

Prin compararea rezultatului unei scanări a fundului de ochi cu o vastă bază de date, AI-ul poate depista pacienţii care prezintă risc sau au suferit deja accidente cardiace, tehnica bazându-se pe ample cercetări în domeniu.

Cercetătorii au ingestat în baza de date folosite de AI analizele medicale, inclusiv scanări oculare, a peste 300.000 de pacienţi. O reţea neuronală a căutat tipare şi deosebiri în informaţiile primite şi a asociat semne recunoscute în analizele fundului de ochi cu indicii cardiovasculari.

AI-ul Verily analizează informaţiile oferite de scanările oculare şi poate stabili nivelul de risc al unui eveniment cardiac. 

Nivelul de acurateţe al AI-ului în acest caz este în prezent de 70%, puţin sub media de 72% a metodei clasice care realizează un scor bazat pe mai mulţi indici, dar utilizarea sa oferă o metodă mai rapidă pentru că nu mai sunt necesare recoltarea şi analizarea sângelui.

Anunţul vine la doar două săptămâni după ce 34 de cercetători care activează pentru Google şi diverse centre universitare din Statele Unite au publicat o lucrare științifică în care se prezintă faptul că rezultatul tratamentelor medicale poate fi prevăzut cu ajutorul statisticilor şi al inteligenţei artificiale.

SHARE