Ce funcționează și ce nu în cazul nasului înfundat la bebeluși și gravide

17 Dec 2017

La nou nascuti si bebelusi, nasul infundat este cauzat cel mai frecvent de prezenta de secretii la nivelul foselor nazale. Bebelusii, in primele luni de viata, au o capacitate redusa de a-si trage nasul si astfel secretiile produse in mod natural stagneaza in fosele nazale.

  • Ce funcționează și ce nu în cazul nasului înfundat la bebeluși și gravide

Refluxul fiziologic de continut din stomac aduce cu sine o inflamatie la nivelul cailor aeriene superioare care creste productia de mucus. Racelile frecvente ale celor mici aduc si ele obstructie nazala si mucus in cantitate mai mare.

In afara de disconfortul nasului infundat (pe care copilul nu-l poate relata, dar este agitat, nu se odihneste bine, sforaie), o consecinta importanta a rinoadenoiditei cronice este aparitia otitelor medii repetate.

Dealtfel, foarte multe episoade de raceala la copilul mic sunt urmate de otita medie, cu consecinte pe termen lung asupra auzului.

Practic orice copil normal are nasul infundat majoritatea timpului.Si orice mama are in casa un intreg arsenal pregatit sa desfunde nasul: batista sugarului, ser fiziologic, picaturi de nas, sprayuri, vaporizatoare.

Ce functioneaza si ce nu?

In primul rand bebelusul nu trebuie sa stea in aer prea cald si uscat, de aceea se folosesc vase cu apa puse pe calorifere sau umidificatoare speciale.

Uneori se folosesc substante volatile care pot desfunda nasul, DAR sunt interzise la bebelusi si copii foarte mici.

Serul fiziologic foloseste doar la fluidificarea secretiilor, DAR nu desfunda propriu-zis nasul.

Serul hiperton folosit destul de des (ATENTIE, forma de spray nu se recomanda la sugari!) este strict un tratament simptomatic. Desfunda nasul DAR nu actioneaza asupra inflamatiei.

Apa de mare are practic acelasi efect ca si serul fiziologic hiperton. DAR nici ea nu are efect asupra inflamatiei produsa de raceala.

Picaturile cu decongestionante clasice, tip ser efedrinat sau substante similare cu efect vasoconstrictor ,sunt interzise copiilor mici din cauza efectelor secundare (agitatie, tahicardie). Si, in general, indiferent de varsta, ele nu pot fi folosite mai mult de 7 zile. In caz contrar apare fenomenul de obisnuinta. Adica exact efectul contrar: nasul se infunda aparand o rinita medicamentoasa.

Nu exista dovezi stiintifice pentru beneficiile aplicarii antibioticelor intranazal. Din contra, ele au ca efect secundar alterarea florei normale nazale, care ajuta copilul in apararea contra infectiilor.

Un alt fel de preparate sunt cele pe baza de cortizon. Unele dintre ele pot fi administrate dupa varsta de 4 ani, dar depinde de substanta folosita, iar aceasta se poate face numai sub controlul doctorului, pentru ca un efect secundar frecvent este sangerarea nazala.

Solutia ideala
Ideal ar fi sa administram niste picaturi (pentru copilul foarte mic) sau spray (pentru copilul peste 3 ani, toleranta este diferita in functie de copil) care sa aiba efect antiinflamator si de protejare a mucoasei nazale in acelasi timp.

De aceea recomandam GripSTOP (atat sub forma de spray cat si sub forma de picaturi) care contine o combinatie de substante naturale cu rol antiinflamator, de protejare a mucoasei si rol direct antimicrobian.

GripSTOP poate fi administrat pe perioada lunga, fara efecte secundare, valabil si la GRAVIDE care au nasul infundat in mod normal, ca efect al hormonilor.

GripSTOP se poate administra de 3-4 ori/zi, in functie de nevoile copilului. Are gust dulce si nu deranjeaza copilul. Nici nu-l agita cum se intampla cu preparatele cu oxymetazolina sau derivate.

In general la inceputul racelii nasul poate fi mai mult infundat, apoi apar secretiile apoase, apoi cele groase, uneori cu aspect purulent.

Mai multe informatii despre GripSTOP puteti citi urmarind acest link, pe plantamed.ro.

SHARE