Băiatul cu cel mai mare craniu din lume, salvat de o intervenție chirurgicală

06 Ian 2017
  • Băiatul cu cel mai mare craniu din lume, salvat de o intervenție chirurgicală
  • Băiatul cu cel mai mare craniu din lume, salvat de o intervenție chirurgicală
  • Băiatul cu cel mai mare craniu din lume, salvat de o intervenție chirurgicală

Medicii unui spital indian au reușit să intervină în cazul unui băiețel în vârstă de șapte luni care suferea de o hidrocefalie severă, craniul său fiind de aproape trei ori mai mare decât dimensiunea medie.

Hidrocefalia reprezintă acumularea anormală de lichid cefalorahidian în cavitățile creierului, fiind determinată de anomalii de circulație sau de reabsorbție.

Lichidul cefalorahidian fiind fie produs în exces, fie împiedicat să circule sau să fie reabsorbit, se acumulează în craniu conducând la creșterea presiunii exercitate asupra creierului.

În cazul nou-născuților sau sugarilor, oasele craniului nu sunt unite, cum se întâmplă ulterior, iar această presiune se disipează prin creșterea dimensiunilor craniului.

 

În numai o lună și jumătate de la internare, medicii indieni au reușit extragerea cu succes a 3.7 litri de lichid cefalorahidian din craniul pacientului, determinând reducerea dimensiunilor acestuia de la 96 de centimetri la 70 de centimetri.

"Craniul conținea aproximativ 5.5 litri de lichid cefalorahidian, din care am eliminat 3.7 litri prin intermediul unui sistem de drenare extern ventricular. De asemenea am introdus în craniu băiețelului o derivație a circuitului lichidului cefalorahidian care funcționează perfect. Funcțiile cognitive ale copilului s-au îmbunătățit remarcabil și starea sa este stabilă, răspunzând perfect la tratament. Era absolut imobilizat la pat în momentul în care a sosit la noi, acum, se poate întoarce, iar părinții sunt entuziasmați de progresele făcute", a declarat presei un component al echipei medicale.

Problema majoră cu care se confruntă în acest moment doctorii derivă din faptul că nu se știe dacă pacientul va avea nevoie de o cranioplastie, oasele craniene nefiind încă sudate. Pentru moment, medicii i-au aplicat bandaje în jurul capului pentru a forța prin presiune reducerea dimensinii cutiei craniene în formare.

SHARE