Atenție! Mâncăm înghețată cu colorant folosit în industria textilă!

14 Aug 2016

V-ați întrebat vreodată cum se face ca un produs să coste atât de puțin, asta în ciuda asigurărilor date pe etichetă că ar conține numai lucruri naturale, ba chiar și bio? Evident, nu în notificările care sunt scrise cu litere mici, atât de mici...

  • Atenție! Mâncăm înghețată cu colorant folosit în industria textilă!
    Înghețata poate avea ingrediente periculoase

Ecuația este cât se poate de simplă, cu cât sunt folosite mai multe ingrediente artificiale, produse de sinteză, cu atât scade prețul de producție. Un preț mic ar trebui să fie un semn de alarmă în ceea ce privește pericolul ca respectivul produs să aibă influențe negative asupra stării noastre de sănătate.

Din păcate, pentru mulți dintre consumatorii din România, și nu numai, alegerile se fac în funcție de preț. Din cauza puterii scăzute de cumpărare, în îmbulzeala la rafturile cu reduceri, nimeni nu mai stă să se gândească cum a ajuns să coste atât de puțin acel produs, economisirea fiind ideea dominantă.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România, împreună cu o echipă de specialiști în industria alimentară și nutriționiști, a efectuat analize pentru 64 de sortimente de înghețată. Rezultatul? 39 conțin coloranți artificiali, iar 25 suc de fructe.

Dintre coloranți, cei care dau nuanțele acelea extrem de atrăgătoare, care stimulează pofta, atrag atenția tartrazina, carminul, dar mai ales azorubina, folosit în... industria textilă. Unii dintre acești coloranți sunt interziși în Uniunea Europeană, din păcate, nu și în România. Persoanele cele mai expuse consumului acestor coloranți sunt, evident, copiii, femeile însărcinate și bătrânii, pentru că sistemul lor imunitar nu este la fel de pregătit să facă față agresiunilor externe.

Coloranții artificiali întâlniți în înghețată pot conduce la boli precum deficitul de atenție la copii - ADHD sau rinită alergică, producătorii fiind obligați prin lege să menționeze că aceste ingrediente pot afecta activitatea și atenția copiilor. Unu din patru copii suferă de o boală alergică, cea mai frecventă fiind rinita alergică, manifestată prin strănut, lăcrimarea ochilor, simptome care se vor regăsi şi la adultul de mai târziu şi îi vor afecta viața.

De asemenea, în cadrul analizelor efectuate de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România s-a evidențiat cantitatea ridicată de acizi grași prezentă în unele sortimente de înghețată. Asociația Americană a Inimii nu recomandă folosirea a mai mult de 16 grame de acizi grași saturați, aceștia fiin vinovați de producerea bolilor cardio-vasculare, de riscul de infarct miocardic și de accidente vasculare.

Concluzia e că mai bine puneți fundul la treabă, fructe se găsesc în piață, rețete pe internet, cu puțină muncă și ceva îndemânare puteți face în casă cea mai gustoasă și mai sănătoasă înghețată.

SHARE