Inteligenţa artificială, folosită pentru a depista cancerul la colon cu mare precizie

31 Oct 2017

Un grup de cercetători japonezi a reuşit să antreneze un sistem de inteligenţă artificială pentru depistarea din timp cancerul la colon, iar rezultatele sunt încurajatoare.

  • Inteligenţa artificială, folosită pentru a depista cancerul la colon cu mare precizie

Echipa condusă de doctorul Yuichi Mora, de la Universitatea Showa din Tokio,  a furnizat AI-ului peste 30.000 de imagini cu celule sănătoase şi canceroase, pentru ca acesta să înveţe să facă diferenţa între cele două ipostaze.

După procesul de învăţare, sistemul de inteligenţă artificială a fost testat cu 500 de imagini care arătau polipi de colon măriţi de 500 de ori.

Conform echipei de cercetători, nivelul de precizie a depistării celulelor canceroase a fost de 86%, un rezultat de-a dreptul impresionant în acest domeniu.

AI-ul a putut să determine în mai puţin de o secundă dacă polipul din imagine era canceros sau nu.

În acest fel, cu ajutorul sistemului de inteligență artificiale, medicii ar putea să depisteze cancerul la colon înainte ca celule să devină maligne şi să răspândească în organism.

Cancerul la colon îşi are originea în polipi care se transformă în tumori. Tratamentul are şanse mari de reuşită dacă depistarea se face din timp, exact ceea ce poate face mai rapid şi mai eficient inteligenţa artificială.

SHARE