Interstitium, un nou organ uman, ce ar putea fi fundamental pentru înțelegerea răspândirii celulelor canceroase

28 Mar 2018

Oamenii de știință au identificat un nou organ în corpul uman. Ei speră că această descoperire să-i ajute să înteleagă mai bine modul de răspândire al cancerului în corp, scrie The Independent, care citează un studiu publicat în Scientific Reports.

  • Interstitium, un nou organ uman, ce ar putea fi fundamental pentru înțelegerea răspândirii celulelor canceroase

Numit Interstitium, organul ar putea fi cel mai mare din corpul uman. Despre el se credea că ar fi un țesut ce se regăsea în tot corpul, dar noul studiu susține că este de fapt o rețea de compartimente pline cu fluid, despre care se presupune că ar avea rolul de a absorbi șocurile.

Compartimentele se găsesc sub piele, precum și în membrana intestinului, a plămânilor, a vaselor de sânge și a mușchilor și formează o rețea susținută de o serie de proteine puternice și flexibile.

Se crede că aceste compartimente pot acționa ca “amortizoare” având rolul de a proteja țesuturile organismului împotriva deteriorării.

Pe lângă acest rol protector, cercetătorii au descoperit dovezi că trecerea celulelor canceroase celulele de la tumori  în sistemul limfatic s-ar putea face chiar prin intermediul interstitiumului, astfel acest organ fiind responsabil de răspândire a cancerului în restul organismului.

Înțelegerea acestei frontiere descoperite recent în anatomia umană ar putea permite oamenilor de știință să dezvolte noi teste pentru cancer.

Această constatare are potențialul de a conduce progrese uriașe în medicină, inclusiv posibilitatea ca eșantionarea directă a fluidului din Interstitium să devină un instrument puternic de diagnosticare.

Dr David Carr-Locke și doctorul Petros Benias de la Mount Sinai Beth Israel Medical Center au descoperit interstitiumul în timp ce investigau un caz de cancer biliar la un pacient. Cu acest prilej, ei au remarcat o serie de cavități care nu puteau fi catalogate din punct de vedere anatomic și au apelat la patologul Universității New York, Dr. Neil Theise, pentru expertiza.

 

SHARE