Controversă. Studiu: loţiunile de plajă, la fel de nocive ca și soarele în producerea cancerului de piele

20 Iun 2018

Statistic, numărul cazurilor de cancer de piele este în creştere în fiecare an. Un studiu extrem de aplicat, cu date extrase dintr-o perioadă de 30 de ani, realizat și publicat de Elizabeth Plourde, doctor în Biologie, a relevat faptul că incidența cazurilor melanomul malign şi alte tipuri de cancer de piele a crescut semnificativ de la apariţia loţiunii de protecţie solară, conform awarenessact.com

  • Controversă. Studiu: loţiunile de plajă, la fel de nocive ca și soarele în producerea cancerului de piele

Deși ne sunt vândute drept lucruri fără de care nu am putea trăi, majoritatea loţiunilor de plajă conţin chimicale care sunt cancerigene sau substanţe care perturbă procesele endocrine. 

Soarele este o sursă de viaţă de la începuturile noastre şi este implicat în aducerea a multor beneficii pentru organismele vii. Soarele nu ne face rău, ci ne hrăneşte.

Există probe ştiinţifice relevante ca să ne dovedească asta. Unul din ultimele studii pe această temă, care a observat 30.000 de femei, pentru o perioadă de 20 de ani, publicat de Institutul Karolinska din Suedia, în 2014, s-a constatat că femeile care au evitat să se expună soarelui aveau şanse duble să moară, comparativ cu cele care erau expuse la soare în fiecare zi.

Factorul de protecţie solară (SPF) al unei loţiuni nu are prea mult de-a face cu abilitatea produsului de a proteja pielea de razele UVA.  Produsele cu SPF ridicat împiedică arsurile create de razele UVB, dar nu şi alte tipuri de arsuri de soare. De aceea, oamenii tind să stea mai mult la soare, ştiind că sunt daţi cu loţiune, însă se expun excesiv atât razelor ultraviolete de tip A, cât şi celor de tip B.

Philippe Autier, om de ştiinţă, fost membru al Agenţiei Internaţionale pentru Studiul Cancerului şi membru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a concluzionat, după numeroase studii asupra celor care s-au expus razelor solare, că produsele cu SPF ridicat duc la ”schimbări majore în efectele pe care soarele le are” şi pot fi responsabile pentru un risc crescut de melanom, pentru că putem petrece toată ziua la plajă, fără să simţim nevoia de a ne retrage la umbră.

Produsele cu un SPF ridicat au nevoie de concentraţii mai mari de chimicale decât cele cu SPF mai scăzut sau decât uleiurile naturale pe care le putem folosi. E de preferat să alegem metode naturale alternative, care să ne ajute să ne bucurăm de soare, fără să ne expunem în exces.

Tipuri de raze solare

Razele ultraviolete B (UVB) sunt principalele cauze ale arsurilor solare şi ale anumitor tipuri de cancer de piele, cum ar fi carcinomul cu celule scuamoase (SCC). Substanţele care formează protecţia solară a unui produs au drept scop blocarea acestor raze UVB.

Razele ultraviolete A (UVA) penetrează straturile mai adânci ale pielii şi sunt mai greu de blocat. Specialiştii cunosc mai puţine lucruri legate de pericolele UVA. Consensul general e că, deşi efectele negative ale razelor ultraviolete A sunt mai puţin evidente decât cele de tip B, sunt totodată şi mult mai grave.

SHARE